Home Forum RVP TV Galerie foto Galerie video
Home -> Trusa lu' peste -> Alege lanseta pentru spinning

Concursuri de pescuit
Locuri de pescuit
Nade si momeli
Atelier
Trusa lu' peste
Coltul incepatorului
Istoria pescuitului
Diverse
  Retete pescaresti
  Povestiri
  Reportaje
  Bancuri
  Caricaturi
  Stiluri de pescuit
Specii
Linkuri utile
Revista lu peste
  Despre noi
  Redactia
  Arhiva numere
  Contact
Solunar

Meteo
Calafat, Joi 06:32
°C
Vant: cu 0 km/h
Umiditate: %
Presiunea atm: hPa

Vineri: min:°C, max:°C
Sambata: min:°C, max:°C
Alege alt oras
Vremea pe urmatoarele zile


Alege lanseta pentru spinning


Mircea Osoianu, 23 11 2009
Trimite linkul prin Yahoo Messenger Printeaza pagina Adauga un comentariu
Vine o vreme cand trebuie sa alegi. Cum ce sa alegi? In viata ai atatea de ales ca nu stii pe care sa le alegi mai intai. Sa-ti alegi profesia, serviciul, masina, casa, nevasta, prietenii, sculele de pescuit etc. Toate acestea le poti face daca stii, deci esti informat si alegi in cunostinta de cauza.
Pescuitul are tainele lui, care pentru multi raman mereu ascunse, deoarece ei considera ca cititul si invatarea teoretica este inferioara practicii facute de ei pe malul apelor. Ce poti sa inveti din carti si reviste nu se compara cu practica. Asa sa fie oare? Va las pe voi sa dati raspunsul corect. Cand vezi un pescar cu o undita in mana nu trebuie sa il intrebi ce peste vrea sa prinda sau care e valoarea lui ca pescar.
Privindu-l cu atentie stii totul despre el fara ca acesta sa-ti spuna macar un cuvant.
Daca are scule bune, curate si intretinute corespunzator, este un pescar ingrijit, ordonat cu lucrurile lui si cu mediul inconjurator -deci iubitor de natura si frumos. Contrariul il stiti si voi.

Alegerea lansetei
Asa cum va alegeti hainele care va plac si papucii care va vin in picioare tot asa trebuie sa alegeti si sculele pentru pescuit.
Sculele pescarului trebuie sa fie potrivite constitutiei fizice a pescarului dar si stilului de pescuit ales de el. O lanseta de 1,80 m in mana unui barbat de 2 m si 100 kg pare un pai, dar aceeasi lanseta in mana unuia de 1,50 m si 45 kg este perfecta.


 Alegeti lanseta in functie de:
1. gabaritul dumneavoastra
2. stilul de pescuit
3. tipul de naluci ce urmeaza a fi lansate:
- linguri: oscilante, ondulante, rotative
- voblere: floating, suspending si sinking
- popere
- cicade
- spinnerbaituri
- jiguri
4. tehnica folosita in prezentarea nalucii
- la suprafata apei
- in imersiune
- pe substrat
5. tehnica de lansare a nalucii
- cu o mana
- cu ambele maini
6. pestii urmaritI (mici, mijlocii sau mari)
7. alte criterii care va intereseaza
Felul prezentarii nalucii
- pe tractiune
- pe stopare
- pe cadere libera
- pe loc (jigging)
Tipul de fabricare al lansetei
Fiecare tip de lanseta cu avantajele si dezavantajele lui, dar si dupa preferinta pescarului.
Acestea pot fi:
- pline
- tubulare
dar si in functie de modelul ales
- dintr-o bucata
- din 2-3 bucati
- telescopice (din mai multe bucati)
Cea mai buna lanseta este cea dintr-o bucata, dar e greu de transportat si sunt de preferat cele din 2-3 bucati.
9. Conicitatea lansetei
In cazul lansetelor pline, acestea sunt in general facute din fibra de sticla care le confera o rezistenta mai mare dar au si o greutate mai mare (bune pentru pesti mari) conicitatea lor nu are o importanta prea mare. La lansetele tubulare conicitatea blankului (taper) determinea actiunea lansetei. Blank-ul are o anumita conicitate (la cotor mai mare, iar la varf mai subtire), avand puncte de slabiciune in special la trecerea de la o conicitate mai mare spre una mai mica pe toata lungimea lui si avand o curbura continua de la cotor la varf. Marile firme specializate aplica tehnologii moderne si produc blank-uri fara puncte moarte, cu conicitati compuse. Actiunea fiind mai continua pe toata lungimea blank-ului, fara puncte slabe, si distribuirea sarcinii se face in mod uniform, cu o senzitivitate crescuta (calitatea costa).
10. Actiunea lansetei
Actiunea lansetei este legata de materialele folosite, elesticitatea, rigiditatea, grosimea peretelui dar si - in general - a blank-ului, precum pi conicitatea lui, mai mare sau mai mica (taper). Actiunea diferentiaza si caracterizeaza lansetele impartindu-le pe clase, tipuri de naluci, specii de pesti si tehnici de pescuit.
Ca principiu, lanseta raspunde la solicitarile lanseului in sine, cu revenirea blank-ului la forma initiala. Varful lansetei se incarca in limitele puterii, iar actiunea specifica lansetei efectuaza lansarea nalucii. La o solicitare mai mare a blank-ului, acesta se curbeaza mai tare, existand doua posibilitati: sa se rupa sau sa nu arunce cat poate lanseta. Mai apar vibratii, frecarea mai mare a firului prin inele, lipsa de precizie, scurtarea distantei de aruncare, suprasolicitarea varfului lansetei si a inelului de varf.
 
Impartiti lungimea unei lansete in 5 tronsoane imaginare, pentru a intelege cele de mai jos.
Actiunea lansetei poate fi:
Slow (S) - inceata sau lenta. Actiune lenta pe toata lungimea blank-ului, de la varf pana la cotor, 1-2-3-4-5. Acestea sunt bune pentru pescuit pesti mari (catfish) si cu momeli naturale (baitfishing).
Moderate (M) – moderata. Flexiunea se produce de la varf spre talon 1-2-3-4.
Moderate-fast (MF) - moderat rapida. Flexiunea se produce la 1-2-3.
Lansetele M si MF sunt bune pentru naluci cu “reactie” (linguri, voblere).
Fast (F) – actiune rapida. Flexiunea se produce pe 1-2 din lungimea de la varf spre talon.
Extra-Fast (EF) – actiune extra rapida. Flexiunea se produce pe 1 de la varf.
Lansetele F si EF sunt bune pentru plastice moi si in ape invadate de vegetatie deasa.
 
Fiecare din aceste actiuni este destinata pentru un anumit tip de pescuit, respectiv specii de pesti (vezi pastrav si somn).

Inca nu s-a inventat lanseta universala!
Din lipsa de bani dar si din necunoastere, multi pescari folosesc aceeasi lanseta la pescuitul cu linguri, voblere si twistere. Iar rezultatele sunt asa cum sunt. Lansetele cu actiune MF sau F sunt bune pentru pescuitul stiucii la lingura, iar pentru voblere se folosesc M si MF. Unii pescari prefera lansetele din fibra de sticla in locul celor din grafit, datorita supletii lor, care nu scoate naluca din gura pestelui. Lansetele din grafit au o greutate mai mica si o senzitivitate mai mare decat lansetele din fibra de sticla. |n ultimii ani au aparut tehnologii noi pentru prelucrarea fibrei de sticla, care dau lansete usoare dar elastice (vezi black bull), dar si pretul este pe masura.
 
Clasa de putere a lansetei
De la o firma la alta, marii producatori au propriile lor clase de puteri, dar in linii mari acestea pot fi:
Ultra Light (UL) - ultra lejera
Light (L) – lejera
Medium Light (ML) - mediu lejera
Medium (M) - medie
Medium Heavy (MH) - mediu grea
Heavy (H) - grea
Extra Heavy (EH) - extra grea
Aceasta clasificare a puterilor este impartita pe genuri de pescuit, specii de pesti etc. In Europa e intr-un fel, in America altfel.
Fiecare tip de blank are o putere de aruncare (greutatea nalucilor) pe care le poate arunca. Lure weight (puterea de aruncare) este confundata cu actiunea lansetei de foarte multe ori. In marea majoritate a cazurilor nu se respecta ceea ce scrie pe lanseta: putere, actiune, fir etc. Fac exceptie lansetele scumpe de firma, unde calitatea este direct proportionala cu pretul. Protejarea lansetei inseamna respectarea puterii de aruncare si prevenirea ruperii accidentale a acesteia. Daca se depaseste limita maxima a puterii de aruncare inscrisa pe lanseta riscam sa rupem lanseta.

Senzitivitatea lansetei
Vibratiile produse de o sursa exterioara parcurg traseul: naluca, fir si blank-ul lansetei, de la varf la talon si la mana pescarului. Cu cat vibratiile se simt mai puternic, cu atat lanseta e mai senzitiva.
Puteti proba senzitivitatea lansetei foarte usor - tinand lanseta de talon atingem varful lansetei de o sursa de vibratii cum ar fi: la gat marul lui Adam, un difuzor, un aparat de masaj etc. Proband mai multe lansete veti simti diferite vibratii si o puteti alege pe cea mai senzitiva.
Cu cat modulul grafitului din care e facut lanseta e mai mare, cu atat performanta lansetei e mai mare( IM6 - IM30). O lanseta high-modulus este mai senzitiva decat o lanseta low-modulus. Modulul este raportul rigiditate/greutate. Lanseta mai usoara va fi mai senzitiva.
Cand initiem o lansare, varful blank-ului face o miscare inainte si propulseaza naluca, apoi trebuie sa revina la pozitia initiala in cel mai scurt timp, fara sa oscileze (vibratii), aceasta fiind cea mai importanta calitate a lui, denumita rata de revenire (recovery rate). Rata de revenire rapida inseamna mai multa energie de lansare si mai putine vibratii dupa lanseu.

In mod normal, batul se lanseaza cu energia ce se incarca in partea de varf a blancului. Daca varful lansetei oscileaza mai putin si revine la forma initiala cat mai repede, este eliberata mai multa energie dintr-o data, ceea ce propulseaza naluca mai departe. Lanseta care vibreaza prea mult dupa lansare nu elibereaza energia imediat, nu se descarca rapid, lucru care afecteaza distanta de lansare si precizia lanseului.

Cu cat lanseta este mai usoara in ansamblul ei (inele, matisaj, mandrina, blanc, fir, mulineta si greutatea nalucii), cu atat se pierde mai putina energie pentru a acoperi aceste sarcini, se transmite mai multa energie nalucii, iar dupa lansare varful va oscila mai putin. La pescuitul pestilor rapitori cu naluci de reactie, unde muscatura este simtita bine, chiar violent uneori, cele mai recomandate lansete sunt cele low-modulus, unde nu este nevoie de o senzitivitate atat de mare si nici de o rata de revenire mare; prin urmare, fibra de sticla este cea mai indicata. La pescuitul cu plastice moi ne trebuie un blanc high-modulus cu actiune rapida, foarte senzitiv, pentru a detecta cele mai delicate muscaturi si a intepa imediat. Lansetele de calitate, pe langa puterea lor cunoscuta, au si o putere de rezerva (ascunsa), care ajuta pescarul sa arunce o greutate mai mare sau sa scoata un peste mai greu fara a rupe lanseta. Asta nu inseamna ca trebuie abuzat de aceasta putere de rezerva.

Numarul inelelor
Numarul inelelor puse pe o lanseta variaza de la un tip de lanseta la altul, dar si de la un producator la altul. Totusi, numarul de inele reprezinta o sabie cu doua taisuri:
* mai putine inele - blancul este mai usor, mai putina frecare a firului. Exista insa pericolul de aparitie a unor unghiuri periculoase, care duc la ruperea blancului, lipirea firului de blanc etc.
* mai multe inele: ingreunarea blancului, marirea frecarii firului de inele, evitarea unghiurilor periculoase, mentinerea la distanta a firului fata de blanc, distribuirea efortului pe mai multe inele, deci pe o portiune mai mare din blanc si evitarea riscului de rupere a blancului.
In constructia lansetelor sunt folosite inele cu un picior sau cu doua picioare, sau combinatii intre acestea. Calitatea materialului din care sunt facute inelele este si in functie de ce se doreste de la ele: rezistenta la frecare, la apa sarata, la razele soarelui, la lovire accidentala, la tractiune de forta, la fire textile etc.
Inelele se fac din diverse tipuri de materiale: sarma de inox, otel, titaniu, diverse tipuri de ceramica etc. In prezent, cele mai bune sunt inelele SIC, care sunt usoare si rezistente la firele textile. Cei mai multi pescari folosesc fire textile pentru pescuitul la spinning, considerandu-le cele mai bune. Eu va recomand sa folositi pentru pescuitul UL si L fire monofilament sinking, care sunt superioare firelor textile la abraziune si nu absorb apa si diverse substante in suspensie, avand si avantajul ca se scufunda mai usor in apa si nu influenteaza prea mult evolutia nalucilor de mici dimensiuni.

Tipul de mufare
Tipul de mufare este in functie de calitatea lansetei, stilul de pescuit abordat si numarul tronsoanelor. Cu cat sunt mai putine mufe de racord, cu atat se reduce numarul punctelor rigide si nevralgice, susceptibile la rupere in cazul unui efort mai mare. Din acest motiv se fac lansete dintr-o bucata. Pentru ca acestea sunt mai greu de transportat, se opteaza de obicei pentru cele din 2-3 bucati, sau pentru cele telescopice.
Sunt mai multe tipuri de mufare:
- mufare cu cui spigot
- mufare cu cui spigot inversa
- mufare inversa.
 
Mufarea cu cui spigot
Se sectioneaza blancul la lungimea dorita si se confectioneaza separat un cui (tot din fibra, grafit etc) care se fixeaza in partea dinspre talon prin lipire cu un adeziv. Imbinarea se face prin introducerea partii superioare in cea inferioara sau invers. Pentru ca blancul este de dimensiuni aproximativ egale, trecerea de la un segment de baza rigid la un segment de varf mai moale poate duce la ruperea spigotului (cuiului). De asemenea, suprasolicitarea blancului poate determina fisurarea la ambele capete ale spigotului.
Mufarea cu spigot invers se face cu introducerea cuiului in segmentul dinspre varful lansetei. In acest caz, fiecare segment din blanc este confectionat si rulat separat, iar spigotul este lipit de segmentul de varf. Spigotul nu se indoaie la fel ca portiunile de blanc pe care le uneste, reprezentand o veriga slaba.

Mufarea inversa
Fiecare segment din blanc se ruleaza separat, cotorul sectiunii de varf avand un diametru mai mare decat varful sectiunii de baza, ca sa se poata imbina unul cu celalalt. Partea dinspre talon va fi putin conica si in afara va ramane o rezerva, pentru a preveni eventuala uzura in timp si largirea locului de imbinare. Pentru ca se poate adanci penetrarea cuiului, se inlatura jocul intre tronsoane. Acest tip de mufare este mai solida, iar blancul va avea o trecere lina intre cele 2-3 segmente, fara niciun punct mort si fara pericolul de a crapa tronsoanele.

Tipul si locul mandrinei
Sunt mai multe tipuri de prindere a mulinetei pe blanc. Prinderea se poate face cu inele (bratari) mobile, avand posibilitatea prinderii mulinetei mai sus sau mai jos pe talon, dupa preferinta pescarului. Sunt avantaje dar si dezavantaje in cazul folosirii acestor bratari. Cea mai sigura prindere e cea cu mandrina care e fixata in punctul cel mai favorabil. In functie de locul unde este prinsa mulineta, se poate determina punctul de echilibru al ansamblului lanseta - mulineta. O proasta echilibrare poate duce la distorsionarea preciziei dar si a distantei de aruncare.
Intre marimea lansetei si cea a mulinetei trebuie sa existe un echilibru perfect (nu poti pune o mulineta mare de crap pe o lanseta de spinning de 1,80 m). Echilibrarea lansetei in fata duce involuntar la lansari mai scurte, deoarece varful lansetei are tendinta de a se inclina in fata. Echilibrarea lansetei in spate face ca varful lansetei sa traga in sus, provocand asa zisa "burta" a firului si scurtarea distantei de aruncare. Dar cel mai important lucru este ca o buna echilibrare nu oboseste asa de mult mana pescarului, care face intr-o zi cateva sute de lansari.

Numarul tronsoanelor
Numarul tronsoanelor este stabilit de producator in functie de lungimea lansetei, de preferintele pescarilor dar si de moda timpului respectiv.
Un blanc de 3 m poate fi folosit intreg, sectionat in 2 sau 3 tronsoane, sau in mai multe (cazul lansetelor telescopice). In cazul de fata pescarul poate alege intre a cumpara o lanseta din 2-3 tronsoane sau una telescopica. Lansetele telescopice, avand mai multe tronsoane, sunt mai expuse la rupturi, deoarece au mai multe puncte slabe comparativ cu o lanseta din 2-3 tronsoane. La unele se uzeaza mai repede punctele de imbinare si se produc jocuri intre tronsoane, fapt ce duce la deteriorarea grava a lansetei, aceasta putand fi aruncata la gunoi.

Lungimea si felul talonului
In functie de lungimea lansetei, de tipul de pescuit abordat, de marimea nalucilor, a pestilor, a stilului de lansare, se stabileste marimea talonului si materialul din care e facut. Pentru lansetele scurte, usoare, pentru pesti mai mici si lansarea cu o singura mana, talonul e mai scurt. In cazul lansetelor mai lungi, mai grele, pentru pescuit pesti mai mari si lansari cu ambele maini, talonul e mai lung. Oricum un talon prea lung ne incomodeaza la aruncari. E de preferat ca talonul sa nu depaseasca cu mult cotul pescarului din pozitia mana pe mulineta si bratul intins pe talon.
Marii producatori de lansete produc si asa zisele lansete specializate, dar si lansete personalizate, facute la comanda speciala, unde calitatea, performantele si pretul sunt pe masura. Daca sunteti tineri, incepatori sau avansati, cand va hotarati sa cumparati o lanseta trebuie sa alegeti de obicei intre doua variante:
a. ieftina si de proasta calitate
b. scumpa si de buna calitate
Va recomand varianta de mijloc, adica o lanseta cu cat mai multe calitati si la un pret onorabil. Pentru aceasta, trebuie sa vizitati cat mai des magazinele de specialitate, pentru a cantari oferta. Daca punga va permite luati numai lucruri bune si scumpe, pentru ca nu veti regreta. Lansetele si mulinetele nu se cumpara in fiecare zi sau in fiecare luna, asa ca trebuie sa stiti sa alegeti singuri, eventual consultandu-va cu prietenii sau vanzatorul. Despre acest subiect s-a scris si probabil se va mai scrie multa vreme de acum inainte. Fir intins si alegere inteleapta.Comentarii
Super articolul!
2011-07-24 (15:12)
Dar,totusi,ce sa-mi iau? Pana-n 359lei,pt. sriuca,la voblere si linguri? Un 2,7m pt. mal? Usoara,rezistenta ;a textil,cu maner split ?

Adauga un comentariu
Revistalupeste nu este responsabila pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori.
Nu folositi cuvinte triviale.
Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
Nume *
Text *

Numar caractere ramase: 250
Cod de verificare *
Regenerare cod
Campurile marcate cu * sunt obligatorii
Trimite
Ultimul numar
Ultimul Numar
Numarul 74 / Octombrie 2011

Solunar
Februarie 2018
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728
Legenda
Albastru- Zi normala
Rosu- Zi buna
Verde- Sanse schimbatoare
Negru- Zi de evitat

Discutii in forum

© 2007 RVP Media. Toate drepturile rezervate    Termeni si conditii
Share
peste crap pescuit balta pescuit la crap balta iasi revista revista lu peste mulineta lanseta coperta incepatori forum lista scule trepied minciog locuri de pescuit vaslui momeli senzori carlige stiuca salau naluci musca lanseta bat undita linie tehnici de pescuit oblete babusca avat platica morunas scobar spinning cten concurs de pescuit plute carlige pescuit la somn pescuit la crap rapitori solunar vetrica vobler lingurita mamaliga scoica naluca ghidul pescarului