Home Forum RVP TV Galerie foto Galerie video
Home -> Specii -> Salaul

Concursuri de pescuit
Locuri de pescuit
Nade si momeli
Atelier
Trusa lu' peste
Coltul incepatorului
Istoria pescuitului
Diverse
  Retete pescaresti
  Povestiri
  Reportaje
  Bancuri
  Caricaturi
  Stiluri de pescuit
Specii
Linkuri utile
Revista lu peste
  Despre noi
  Redactia
  Arhiva numere
  Contact
Solunar

Meteo
Calafat, Vineri 03:20
°C
Vant: cu 0 km/h
Umiditate: %
Presiunea atm: hPa

Sambata: min:°C, max:°C
Duminica: min:°C, max:°C
Alege alt oras
Vremea pe urmatoarele zile


Salaul


Lucian Daniel Balan , 20 12 2009
Trimite linkul prin Yahoo Messenger Printeaza pagina Adauga un comentariu

Salaul (Stizostedion lucioperca) populeaza majoritatea apelor curgatoare si statatoare din zona de ses si colinara, Dunarea si afluentii acesteia. In raurile mari cum este Prutul de exemplu, salaul prefera zonele cu fundul nisipos, bolovanos sau cu prundis, in avalul unor obstacole naturale, la confluente. In lacuri si balti il vom cauta in locurile cu fundul apei tare si curent usor dar si in culoarele mai largi dintre zonele de vegetatie.
Anotimpurile salaului
Primavara salaul este tot timpul flamand si se afla in permanenta in cautarea hranei, dar din cauza perioadei de reproducere ce se apropie se deplaseaza mai putin. In aceasta perioada salaul cauta apele mici unde iese la vanatoare de pestisori care circula la apa mai calda si, tot in aceste zone, isi face cuiburile cu icre pe care masculii de salau le pazesc cu strasnicie.
Vara, salaul, datorita faptului ca are suficienta hrana vie, se retrage in locurile adanci unde temperatura apei este mai scazuta sau la confluente unde apa este bine oxigenata datorita curentilor. Cel mai bun sezon pentru prinderea salaului este perioada august – septembrie - octombrie, deci sfarsitul verii si inceputul toamnei, dar pe apele neinghetate si in locuri stiute se poate prinde salau si in decembrie.
Comportament
Salaul este un rapitor tipic prin excelenta, care este elegant prin faptul cum isi urmareste prada, necrutator si ferm. Salaul devine rapitor chiar in primul an de viata, dupa 4-6 luni.
La barajele mari din apele de ses, (ex. cazul barajului de la Stanca Costesti) salaul sta si la o adancime de 10 m, unde profita de orice ascunzatoare gasita (bolovani, vegetatie, buturugi scufundate).
Salaul musca cel mai bine dimineata si spre sfarsitul zilei, cand intunericul devine mai dens si uneori noaptea. Daca este foarte cald si soarele este puternic, salaul este obligat de pestii mici pe care ii urmareste sa urce in mici incursiuni spre suprafata apei.
Tehnica pescuitului cu pestisor viu
Pescuitul salaului este un pescuit complex de finete care ne poate oferi multe satisfactii. Majoritatea pescarilor prefera sa pescuiasca salaul pe fundul apei folosind monturi simple cu pestisor viu.
Plumbul poate fi fix sau culisant pentru rauri. Avand in vedere ca salaul are un gatlej relativ stramt, pestisorii vii folositi ca momeala trebuie sa fie de dimensiuni mici sau sa aiba forma alungita. Cele mai bune rezultate la pescuitul cu viu la salau le vom avea folosind specii de pestisori mici, care sunt hrana de baza a salaului in zona in care pescuim (de ex. sunt zone pe Prut in care merge mai bine porcusorul sau guvidele de apa dulce, dar si zone in care obletele folosit ca momeala face legea).
De aceea pescarul de salau care da la viu trebuie sa incerce sa isi faca rost de pestisor viu, pe malul apei respective, fie prinzandu-l la undita cu o linie fina, fie folosind o capcana pentru pestisori sau o plasa (crasnic mic, chipcel etc). Daca vrem sa vedem cu adevarat cu ce fel de pestisori se hraneste salaul in ziua respectiva, putem sa evisceram primul salau prins, daca acesta a sucombat in juvelnic (salaul nu este un peste care sa reziste prea mult viu in juvelnic, mai ales vara, la temperaturi mari, in special daca a fost pescuit de la o adancime mare).
La pestisor mort sau bucatica
Ca momeala se poate folosi si pestisorul mort sau bucatica de pestisor. Pentru o mare atractivitate a pestisorului mort, avand in vedere ca salaul are un deosebit simt olfactiv, acesta se va jupui sau cresta pe o parte. Un pestisor mort jupuit, de dimensiuni mici, se poate folosi cu succes si punandu-l intr-un jig in locul plasticului, montaj cu care vom avea rezultate atunci cand salaul este foarte mofturos si nu vrea deloc sa muste la artificiale (twistere, voblere, oscilante).
La pluta
In zonele cu un curs linistit al raurilor, salaul se poate pescui si la pluta, un pescuit deosebit de incitant. Vom folosi o pluta cu portanta de 10-20 gr, in functie de marimea pestisorului, lasand linia sa fie dusa de curent, recuperand apoi si oprind pestisorul in locuri care ni se par promitatoare.
Putem sa plasam pestisorul si plumbul pe fundul apei in apropierea malului, caz in care pluta va sta culcata la marginea apei aproape de mal, la fix, o metoda mai stationara, dar foarte eficienta dimineata si seara cand salaii se apropie de maluri in urmarirea cardurilor de pestisori.
Daca viteza de curgere a apei raului este mica, carligul se va introduce sub aripa dorsala a pestisorului, iar daca pescuim in zone cu curent puternic carligul se introduce in ambele nari ale pestisorului folosit ca momeala.
Pe fundul apei
Salaul se mai poate pescui la taras cu un plumb sabot (metoda descrisa de subsemnatul intr-un numar recent al RVP) sau cu o montura Drachkovitch (montura speciala pentru pestisor mort).
O montura simpla si eficienta pentru pescuitul salaului pe fundul apei este cea din fig. 1.
Putem regla adancimea la care circula pestisorul pe fundul apei marind sau micsorand lungimea firului care leaga plumbul de vartejul triplu.
Salaul ramane un adversar redutabil si pentru pescarii lansetisti cu momeli artificiale, dar prinderea salaului la momeli artificiale va face subiectul unui amplu articol in numerele viitoare ale revistei.


Salaul are un ritm de crestere mare in lungime si greutate, la varsta de 2 ani ajungand la 40 cm si 500-900 gr. Salaul tanar, pana la 20 cm, este numit popular strapazan.
Salaul care se prinde in mod curent in apele de ses ale tarii noastre are intre 40-70 cm lungime, dar se prind, chiar daca in ultimii ani mai rar, exemplare de 5-10 kg, mai ales in Delta Dunarii, acolo unde conditiile de inmultire si crestere sunt propice (de ex. lacurile Razelm, Sinoe, Babadag).



Salaul are o carne alba, dietetica, deosebit de gustoasa, motiv pentru care face parte din meniul oricarui restaurant care se respecta. Dimensiunea legala la care se poate retine salaul este de, ATENTIE, 40 cm. Am vazut multi pescari retinand salai mai mici de aceasta dimensiune, ori din simpla nestiinta ori din rea vointa.
Deh, mentalitatile pescarilor de la noi se schimba greu.


Comentarii

Adauga un comentariu
Revistalupeste nu este responsabila pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori.
Nu folositi cuvinte triviale.
Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
Nume *
Text *

Numar caractere ramase: 250
Cod de verificare *
Regenerare cod
Campurile marcate cu * sunt obligatorii
Trimite
Ultimul numar
Ultimul Numar
Numarul 74 / Octombrie 2011

Solunar
Noiembrie 2017
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Legenda
Albastru- Zi normala
Rosu- Zi buna
Verde- Sanse schimbatoare
Negru- Zi de evitat

Discutii in forum

© 2007 RVP Media. Toate drepturile rezervate    Termeni si conditii
Share
peste crap pescuit balta pescuit la crap balta iasi revista revista lu peste mulineta lanseta coperta incepatori forum lista scule trepied minciog locuri de pescuit vaslui momeli senzori carlige stiuca salau naluci musca lanseta bat undita linie tehnici de pescuit oblete babusca avat platica morunas scobar spinning cten concurs de pescuit plute carlige pescuit la somn pescuit la crap rapitori solunar vetrica vobler lingurita mamaliga scoica naluca ghidul pescarului