Home Forum RVP TV Galerie foto Galerie video
Home -> Specii -> Bibanul (Perca fluviatilis)

Concursuri de pescuit
Locuri de pescuit
Nade si momeli
Atelier
Trusa lu' peste
Coltul incepatorului
Istoria pescuitului
Diverse
  Retete pescaresti
  Povestiri
  Reportaje
  Bancuri
  Caricaturi
  Stiluri de pescuit
Specii
Linkuri utile
Revista lu peste
  Despre noi
  Redactia
  Arhiva numere
  Contact
Solunar

Meteo
Calafat, Vineri 03:20
°C
Vant: cu 0 km/h
Umiditate: %
Presiunea atm: hPa

Sambata: min:°C, max:°C
Duminica: min:°C, max:°C
Alege alt oras
Vremea pe urmatoarele zile


Bibanul (Perca fluviatilis)


Daniel Lucian Balan & Ciprian Galic , 20 12 2009
Trimite linkul prin Yahoo Messenger Printeaza pagina Adauga un comentariu

Bibanul este un peste rapitor care are o larga arie de raspandire in Europa. Bibanul nu este prezent doar in vestul Peninsulei Balcanice, ci si in Italia, Spania, in Asia Mica si partea mai nordica a Asiei. In tara noastra, bibanul traieste in toate apele curgatoare, incepand din zona scobarului. Este intalnit deasemenea si in toate baltile si lacurile cu apa dulce sau salmastra (cele de pe litoral).
Descrierea si felul de viata
Este un peste rapitor inconfundabil datorita aspectului sau. Corpul bibanului prezinta 5-9 dungi verticale de culoare cenusiu-verzuie, cu reflexe metalizate, de o deosebita frumusete. Inotatoarele dorsale sunt mari, tepoase, iar cele caudale sunt rosii. Bibanul este un peste sedentar de felul sau, care nu parcurge distante mari (migratii) in cautarea hranei. Pana la varsta de 2 ani se hraneste cu plancton, viermisori, larve. Dupa aceasta varsta devine un rapitor desavarsit, consumand cu ferocitate pestisori mici, icre ale altor pesti, melci etc.
Bibanii mai tineri vaneaza in grupuri inconjurand bancurile de pestisori mici pe care le ataca lacom in adevarate ambuscade. De multe ori, pestisorii mici scapa doar prin sarituri la suprafata apei. Cu toate acestea, bibanul nu este asa de galagios in vanatoare ca alti rapitori (de ex. avatul).
Bibanul mare, de dimensiuni capitale, umbla singuratic, cautand locuri cat mai camuflate, greu accesibile, zone adanci, salbatice.
Secretul capturarii unui biban capital consta printre altele si in descoperirea apelor unde populatia de biban este foarte numeroasa (de obicei lacuri de acumulare, rauri foarte mari sau chiar balti mai salbatice). In astfel de ape, speciile de pestisori mici se dezvolta mai rapid si sunt numeroase.
O caracteristica a bibanului este ca tot timpul anului este flamand, in cautare de hrana. Prin urmare, este specia care se prinde in orice zi a anului si care poate fi o adevarata pacoste pentru pescarii de stationar, care dau la momeli naturale in cautarea speciilor de pesti pasnici.
Bibanul musca foarte bine si in sezonul cald, la o crestere usoara a presiunii atmosferice, dupa ploaie, atunci cand apa nu s-a tulburat prea tare. Cel mai prielnic sezon pentru prinderea bibanului ramane insa ca la majoritatea rapitorilor, toamna, atunci cand pestisorii prada se retrag in straturile mai adanci ale apei.
Iarna bibanul se poate pescui la copca, facand deliciul majoritatii pescarilor de rapitori.
Pescuitul bibanului
Pescuitul bibanului este un pescuit usor; orice pescar incepator poate sa-l prinda, datorita lacomiei pestelui. Bibanul reactioneaza pozitiv la toate momelile naturale sau artificiale folosite si in prinderea celorlalti rapitori.
Cea mai simpla metoda de pescuit la biban este cu pestisor viu mic (boarta, beldita, oblete), bucatica de pestisor sau rama mare.
Se pot folosi montaje simple cu pluta sau monturi Pater Noster pentru pescuitul pe fundul apei. Pentru a fi mai eficienti, pescarii trebuie sa foloseasca, mai ales in sezonul rece, fire mai subtiri, avand in vedere faptul ca bibanul nu este un luptator de temut ca stiuca. Muscatura bibanului la pluta sau la montura pe fundul apei este puternica, ceea ce da farmec acestui pescuit si, de multe ori, pescarii, mai ales novicii, cred ca au de-a face cu un peste foarte mare.
Cel mai frumos si spectaculos pescuit la biban se poate face folosind o lanseta ultra-light, putere de aruncare 2-15gr, cu o mulineta de spinning usoara care sa depoziteze pe tambur maxim 100 m de nylon subtire 0,12-0,16, chiar 0,18 (cand stim ca in zona respectiva exista si alte specii de rapitori). Daca descoperim zona de vanatoare a cocosatilor bibani vom avea o frecventa mare a capturilor.
Este bine sa ii eliberam pe cei mici (dimensiunea legala este de 12 cm) sau pe toti, daca nu dorim sa facem o saramura de biban. Carnea bibanului este alba si apreciata de maestrii bucatari, ca a tuturor pestilor rapitori, cu specificatia ca bibanul are cele mai putine oase.
Bucatarie
Pentru cunoscatori, bibanul este intr-adevar o delicatesa. Pentru neaveniti este un chin ...la curatat, plini de spini si cu o carne fada.
”...nimic nu-i mai bun pe lumea asta decat o saramura de bibani cocosati si arsi pe plita la Dinca, in spatele Mitropoliei... udata cu o cana de Cotnar adusa mintenas din beci...”.
Oare, maestrul Sadoveanu sa se fi inselat? In primul rand, bibanul nu se curata de solzi. In al doilea, nici burta nu se taie. Taind fasia dintre baza operculilor si burta, matele (multe tare la biban!!!) se vor scoate cu varful cutitului. Dat prin jet de apa, bibi e gata de bucatareala. Fie ca-l dam pe plita (pus pe gratar sau pur si simplu pe tabla incinsa), ori in apa clocotita, ”dar nu mai mult decat ii trebuie cocosului sa cante o data”, bibanul va ramane fara solzi cat ai zice biban! Pardon, peste!
Din acest moment, bibanul poate fi preparat ori saramura, ori file rasol cu maioneza, sau pus la macerat inainte cu o jumatate de ora in zeama de lamaie si aruncat pe gratarul incins, nu mai mult de 5 minute, pe-o parte si pe cealalta. Daca bibanii sunt mai mici, ii pui pe toti la fiert in apa cu sare, dupa care din carnea aleasa de pe oase faci o pasta de peste, un pic sarata, dar piscacioasa la limba, de-ti va parea rau ca nu ai decat zece degete pe care sa le lingi.
- Si mai duti-odata, mai Dinca, s-adu o cana di jin di Cotnar riesi din bieci ...

Denumiri populare: ghiban, costrus, raspar etc.
Dimensiuni: Lungimea obisnuita a bibanului este de 15-30 cm, cu o greutate de 100-500 grame. In apele noastre, din cauza poluarii, braconajului etc, bibanul poate ajunge in mod exceptional la greutati care sa depaseasca 1 kg. Bibanul de un kilogram si peste aceasta dimensiune a ajuns sa fie o adevarata captura capitala, mai ales in ultimii ani.

Pescuitul bibanului cu momeli artificiale este piatra de capatai a oricarui pescar de spinning. Se poate folosi toata gama de momeli artificiale de dimensiuni mai mici, incepand de la rotative, oscilante, plastice moi (twistere, gruburi, shaduri) si chiar muste artificiale (streamere).



Comentarii

Adauga un comentariu
Revistalupeste nu este responsabila pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori.
Nu folositi cuvinte triviale.
Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
Nume *
Text *

Numar caractere ramase: 250
Cod de verificare *
Regenerare cod
Campurile marcate cu * sunt obligatorii
Trimite
Ultimul numar
Ultimul Numar
Numarul 74 / Octombrie 2011

Solunar
Noiembrie 2017
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Legenda
Albastru- Zi normala
Rosu- Zi buna
Verde- Sanse schimbatoare
Negru- Zi de evitat

Discutii in forum

© 2007 RVP Media. Toate drepturile rezervate    Termeni si conditii
Share
peste crap pescuit balta pescuit la crap balta iasi revista revista lu peste mulineta lanseta coperta incepatori forum lista scule trepied minciog locuri de pescuit vaslui momeli senzori carlige stiuca salau naluci musca lanseta bat undita linie tehnici de pescuit oblete babusca avat platica morunas scobar spinning cten concurs de pescuit plute carlige pescuit la somn pescuit la crap rapitori solunar vetrica vobler lingurita mamaliga scoica naluca ghidul pescarului