Home Forum RVP TV Galerie foto Galerie video
Home -> Specii -> Avatul (Aspius aspius)

Concursuri de pescuit
Locuri de pescuit
Nade si momeli
Atelier
Trusa lu' peste
Coltul incepatorului
Istoria pescuitului
Diverse
  Retete pescaresti
  Povestiri
  Reportaje
  Bancuri
  Caricaturi
  Stiluri de pescuit
Specii
Linkuri utile
Revista lu peste
  Despre noi
  Redactia
  Arhiva numere
  Contact
Solunar

Meteo
Calafat, Vineri 03:20
°C
Vant: cu 0 km/h
Umiditate: %
Presiunea atm: hPa

Sambata: min:°C, max:°C
Duminica: min:°C, max:°C
Alege alt oras
Vremea pe urmatoarele zile


Avatul (Aspius aspius)


Lucian Daniel Balan, 30 04 2008
Trimite linkul prin Yahoo Messenger Printeaza pagina Adauga un comentariu
Avatul, cu toate ca face parte din familia crapului (Cyprinidae), este un peste rapitor, foarte violent in atac si necrutator, vesnic in cautarea prazii. De aici si denumirea populara de „capcaun al apelor” sau „lupul obletilor”.
Lungimea obisnuita a avatului este de 35-50 cm, cu o greutate de 1-1,5 kg. In mod exceptional poate ajunge la 60-80 cm, cu o greutate de 3-7 kg. Pe Dunare s-au prins de-a lungul anilor si exemplare mari, de 8-14 kg, din ce in ce mai rar insa.
La noi in tara, avatul populeaza majoritatea apelor curgatoare din zona subcolinara (Prut, Siret, Somes, Cris, Bega etc.), Dunarea cu bratele si canalele Deltei, dar se mai poate gasi si in unele lacuri de acumulare din zona colinara.

Descrierea si felul de viata
Avatul este unul din cei mai zgomotosi rapitori atunci cand vaneaza.
Primavara il vom gasi in straturile superioare ale apei, pe langa maluri, obstacole naturale sau artificiale, in cautarea speciilor de pestisori mici ce ies sa se incalzeasca in apele mai calde, deci la adancimi mai mici.
Vara pe caldura, avatul se muta in zonele cu ape mai adanci si mai oxigenate, la confluente cu ape mai reci. Lunile iulie-august sunt cele mai propice pentru pescuitul avatului, in aceste luni avatul nesfiindu-se sa atace cardurile de maruntis pana langa malurile apelor, intr-o continua vanatoare. Toamna, dupa racirea apelor, avatul coboara in zonele adanci, odata cu deplasarea cardurilor de albitura si trebuie cautat la adancime (1,5 – 4 m). Totusi dimineata si seara, mai ales cand temperaturile sunt mai ridicate pentru acest sezon, nu se da in laturi sa iasa la apa mica dupa maruntis.
Avatul este un peste solitar (mai ales exemplarele capitale), dar atunci cand reusim sa detectam unul putem fi siguri ca in zona pot fi si alte exemplare iesite la vanatoare.
Pe timp senin, avatul musca foarte bine dimineata si seara, iar in zilele innourate, cu presiune atmosferica constanta, musca foarte bine – la fel ca majoritatea rapitorilor - numai dimineata.
Avatul are un corp conic de culoare verzui-cenusie, cu laturile albicioase, burta de culoare sidefie cu solzisori mici, marunti. Corpul se termina cu o gura mare la care falca interioara este oblica. Hrana avatului este variata, fiind alcatuita in special de pestisori vii (obletii sunt primii in meniul avatului), rame si viermi mari, dar nu refuza nici insectele cazute pe suprafata apelor.

Pescuitul avatului 
Pescuitul avatului este un pescuit incitant, datorita fortei si brutalitatii cu care musca acest peste. De multe ori poate smulge lanseta din mana sau poate rupe nylonul in momentul muscaturii, mai ales daca frana mulinetei nu este reglata corect. Cel mai frumos si sportiv pescuit la avat este cel cu momeli artificiale. La avat vom folosi o varga rigida de 2,40-2,70 m, cu actiune de varf.
Pe mulineta cu tambur fix vom pune un fir de 0,20-0,25 mm de buna calitate, avand intotdeauna grija sa reglam frana mulinetei pentru a nu avea surprize neplacute.
Agrafa cu vartej de dimensiuni mici nu trebuie sa lipseasca de la capatul coloanei de fir. Pe deoparte vartejul nu permite rasucirea firului si, pe de alta parte, putem sa schimbam foarte repede naluca, lucru deosebit de important atunci cand trebuie sa lansam cat mai repede acolo unde am observat ca avatul vaneaza. Cateva minute pot fi foarte importante in pescuitul avatului, deoarece acesta isi schimba foarte repede locul de vanatoare.
Firul subtire si greutatea nalucii folosite ne permit sa aruncam la distante mari acolo unde pot vana avatii. De obicei, pe malurile raurilor mari, cum este Prutul de exemplu, avatii vaneaza in malul opus, la distante de cele mai multe ori destul de apreciabile.
Avatul se mai poate pescui si folosind momeli naturale, cu pluta sau cu monturi pe fundul apei, indeosebi primavara devreme si toamna tarziu. Cei mai buni pestisori momeala s-au dovedit a fi obletii, dar avatul, mai ales cei de dimensiuni mai modeste, nu refuza nici ramele, buchetul de viermusi sau anumite insecte (lacuste, muste mari bazaitoare etc).
Dimensiunea minima la care se poate pescui avatul este de 30 cm.

Naluci recomandate
Dintre naluci, cele mai utilizate de pescarii sportivi sunt linguritele rotative cu palete ovale sau alungite (frunza de salcie), numerele 2, 3, 4, cu greutati cuprinse intre 5-14 grame.
Putem folosi si linguri oscilante mici in forma de pestisori sau piscot, lungi de 4-7 cm si cu o plaja de greutati cuprinsa intre 9-14 grame.
Avatul se mai poate pescui si la twistere sau voblere de suprafata, cele mai prinzatoare fiind modelele shad (pestisor) de 4-9 cm, culorile cele mai des folosite fiind acelea naturale, care imita obletele, albul sidefiu sau orice pestisor prada existent in apa respectiva.

Recuperarea
La pescuitul avatului pe rau se tine intotdeauna cont de viteza si directia curentului. Pescarul, ca un adevarat vanator, va detecta locurile in care se hranesc avatii si va lansa naluca in imediata apropiere a locului atacului de avat. Naluca (rotativa, oscilanta, shad, vobler) se va recupera cu viteza, cat mai aproape de suprafata apei. Avatul va musca fulgerator, se simte o lovitura brutala in lanseta, chiar daca de cele mai multe ori este un avat de dimensiuni mai mici. Dupa aceasta, pestele se lasa dus la mal fara a opune mare rezistenta, unde putem sa-l scoatem cu ajutorul unui minciog sau, mai simplu, cu mana introdusa cu repeziciune sub operculele pestelui.

Bucatarie. Avat cu pilaf.
Avatul nu este un peste cu deosebite calitati gastronomice, asta datorita in primul rand oaselor multe pe care le are. Daca totusi ne-am hotarat sa nu il eliberam trebuie sa avem in vedere ca nu este un peste foarte rezistent in juvelnic si trebuie, in cazul unor partide si drumuri lungi, eviscerat si sarat.
Ingrediente pentru 6 portii: 6 bucati de avat de 150 grame fiecare, 100 ml ulei de masline, 150 g pilaf de orez, doua oua, doua lingurite de smantana, cateva fire de safran.
Ingrediente pentru caramel: piper boabe verde, roz, negru, o jumatate de lingurita din fiecare, 100 grame zahar tos, o lingurita de apa, 50 ml de otet de vin.
Ingrediente pentru sosul de unt: o lingurita de ceapa dulce tocata, 50 ml de vin alb sec, o jumatate de lingurita de piper macinat, 50 ml de apa, 200 grame de unt, sare.
Mod de preparare: Intr-un vas termorezistent puneti zaharul cu o lingura de apa si cele trei feluri de boabe de piper.Cand incepe sa se caramelizeze, frecati cu o lingura de lemn sa nu se arda. Stingeti cu otetul de vin. Lasati sa fiarba foarte incet 3 minute. Tapetati cu caramel sase forme mici, 6 cm diametru, din teflon sau metal rezistent la caldura. Incorporati in pilaf ouale, smantana, sofranul.
Distribuiti compozitia in cele sase forme si puneti-le asezate intr-o tava cu apa, in cuptor incins la 140-150 grade Celsius, timp de 20 min.
Prepararea sosului de unt: Intr-o tigaie caliti putin ceapa tocata, adaugand vinul alb, otetul si apa. Pe foc foarte mic adaugati untul taiat bucatele si amestecati repede ca sa se topeasca. Puneti sare dupa gust si pastrati sosul la cald.
Prajiti bucatile de avat in ulei de masline incins, asezand pestele cu partea cu piele in jos. In timpul prajitului nu se acopera. Prajiti bucatile de avat in uleiul de masline incins, asezand pestele cu partea cu piele in jos. In timpul prajitului nu se acopera si nu se intorc bucatile de peste. Cand pielea pare sa fie rumenita, luati pestele de pe foc, sarati si piperati. Pe fiecare farfurie asezati o bucata de avat prajit, o portie de pilaf caramelizat si adaugati sosul alb.

Comentarii

Adauga un comentariu
Revistalupeste nu este responsabila pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori.
Nu folositi cuvinte triviale.
Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
Nume *
Text *

Numar caractere ramase: 250
Cod de verificare *
Regenerare cod
Campurile marcate cu * sunt obligatorii
Trimite
Ultimul numar
Ultimul Numar
Numarul 74 / Octombrie 2011

Solunar
Noiembrie 2017
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Legenda
Albastru- Zi normala
Rosu- Zi buna
Verde- Sanse schimbatoare
Negru- Zi de evitat

Discutii in forum

© 2007 RVP Media. Toate drepturile rezervate    Termeni si conditii
Share
peste crap pescuit balta pescuit la crap balta iasi revista revista lu peste mulineta lanseta coperta incepatori forum lista scule trepied minciog locuri de pescuit vaslui momeli senzori carlige stiuca salau naluci musca lanseta bat undita linie tehnici de pescuit oblete babusca avat platica morunas scobar spinning cten concurs de pescuit plute carlige pescuit la somn pescuit la crap rapitori solunar vetrica vobler lingurita mamaliga scoica naluca ghidul pescarului