Zig-Zag pentru crapi


Legio, 30 11 2007

Cu siguranta ati patit macar o data in viata ca in loc de pescar sa ramaneti un simplu spectator, din cauza pestilor care ignorau cu desavarsire momelile oferite, desi dadeau semne ca se aflau in zona.
In astfel de situatii e nevoie de decizii radicale, pe masura comportamentului ciprinidelor. Astfel, potrivit vorbei cu Mahomed si cu muntele, ar trebui sa facem ceva pentru a aduce momeala la botul crapilor.
Unii prefera montajele cu pluta, care insa au marele dezavantaj ca nu pot fi lansate intotdeauna atat de departe pe cat am avea nevoie, altii sunt de parere ca mai devreme sau mai tarziu crapii o sa coboare pe substrat, insa de cele mai multe ori nu avem atata timp incat sa asteptam un semn de bunavointa din partea crapilor.

Desi niciodata nu mi s-a parut o solutie demna de luat in seama, drept pentru care am lasat-o prafuita in coltul sertarului cu tactici, doi pescari englezi mi-au aratat la Tancabesti cat de eficace poate fi in anumite conditii.
In esenta, nu difera cu nimic fata de o montura obisnuita pentru crap, insa fiind o montura specializata, a suferit cateva transformari la nivel de conceptie, materialele necesare construirii ei ramanand uzuale.
Pentru a alcatui un forfac care sa se preteze la aceasta montura avem nevoie de un fir special, care sa absoarba apa si sa devina astfel foarte greu de detectat de crapi.
Preferatul meu pentru acest job este Tortue Spunsinck, un fir deosebit de rezistent pentru diametrul lui, cu o impletitura speciala care-l camufleaza in orice conditii de mediu, deosebit de fin si de discret, insa totodata incredibil de rezistent.
Fiind un produs relativ nou pe piata, nu este chiar atat de usor de gasit, insa va asigur ca merita! 
Asadar, pe langa lanseta si mulineta, avem nevoie de un montaj cu plumb, fie el fix, in-line sau cu safety-clip, care musai trebuie sa aiba un tub de protectie (antitangle) sau macar o bucata de leadcore.
De ce este atat de important acest lucru? Pentru ca acesta ne va ajuta sa lansam montura. Orice pescar stie ca un forfac are tendinta de a se incurca cu cat lungimea acestuia creste. De aceea ar insemna sa ma consider un descreierat atunci cand imi propun sa lansez un forfac ce depaseste de cele mai multe ori 150 de cm, avand pretentia ca acesta sa nu se faca ghem in aruncare.


Colacei pentru evitarea ghemurilor in lansare
Aici intervine importanta antitangle-ului, care de aceasta data nu va fi nimic altceva decat un suport de care vom atasa forfacul pliat. De aici vine de fapt si denumirea monturii , “zig-rig”, pentru ca in asemenea cazuri firul trebuie pliat in zig-zag, scurtandu-l indeajuns de mult incat sa-l putem lansa.
Si uite asa ne trezim ca ditamai forfacul se aseaza frumusel in zig-zag de-a lungul antitangle-ului, urmand ca la final sa-l prindem cu putin fir solubil, in doua puncte, cat mai aproape de extremitati, avand grija insa ca legatura sa fie la fel. In caz contrar, timpul de solvabilitate va diferi si forfacul se poate incurca in timpul desfasurarii acestuia.
Un truc deosebit de util este urmatorul: dupa legarea “colaceilor” de tubul plumbului, capatul in care se afla carligul va fi scos cu 3-5 centimetri in afara spirelor pliate, pentru a fi legat separat cu fir solubil.

Montaj in “D”
Avantajul e ca astfel detasam carligul de spire, evitand incurcarea sa, avand in acelasi timp si posibilitatea de a-i da un timp diferit de solvabilitate. Imaginati-va ce frumos s-ar ridica la suprafata o momeala plutitoare al carui forfac ar fi deja eliberat si ar astepta cuminte pe substratul apei... Acest lucru se poate realiza foarte simplu, dubland firul solubil cu care legam carligul si momeala de antitangle.
In ceea ce priveste felul carligului si modalitatea in care acesta este legat, parerile sunt impartite. Dupa parerea mea, un montaj in ”D” pe un ac potrivit ca forma este cel mai nimerit, insa atunci cand timpul te preseaza sau trebuie sa improvizezi montura direct pe malul apei, banalul fir de par - ce-i drept, scurtat la maximum - isi va face treaba fara probleme chiar si in acest montaj.

Momeli flotante
In materie de momeli, se poate folosi cam orice pluteste, miroase cat de cat a mancare sau macar aduce cu aceasta. Astfel, pentru aceasta montura se pot utiliza tot felul de boiliesuri flotante, biscuiti de caini sau alte nazbatii mai mult sau mai putin conventionale, insa si banalul porumb cu spuma flotanta intercalata printre boabe poate sa va faca o surpriza placuta.
Acest tip de montaj se preteaza mai ales cand pestii sunt deosebit de mofturosi, insa ar trebui sa fie genul de montaj cu care nu avem voie sa fim rabdatori.
Asta inseamna ca daca reperam pestele undeva si-i servim o prajiturica de felul asta, iar rezultatele intarzie mai mult de o ora - sa zicem, ar fi cazul s-o mutam in alta parte.
Uite de asta Rob Hughs mi-a zis ca ar fi bine sa nu mai desconsider montura aceasta, intrucat pentru el a functionat excelent, aducandu-i trasaturi in momente in care totul parea a se fi sfarsit. Si inclin sa cred ca nenea asta stie ce spune…