Musca in secolul XVIII - linistea dinaintea furtunii


31 10 2009
La inceputul anilor 1700 muscarii au facut cateva descoperiri uimitoare, ce aveau sa contribuie ulterior la revolutia acestui tip de pescuit. Cea mai mare inovatie a fost adusa la nivelul nuielei de pescuit (pentru ca deocamdata nu putem vorbi de lanseta sau undita).
 
Inelul care mai mult incurca
In secolul XVII, nuielele nu avea nici un fel de inel de rulare atasat. Acestea au aparut abia la inceputul secolului urmator. Inventia a permis pescarilor un control mai ridicat asupra capturii, atunci cand era prinsa. Insa doar atat. In privinta distantelor de lansare avea un mare neajuns, mai ales datorita calitatii si a materialelor din care erau fabricate liniile la acea vreme. Neavand elasticitate, firele fabricate din par de cal mai mult se incurcau pe inele. In plus acestea duceau de multe ori la ruperea batului atunci cand se afla sub presiune.
 
Si pescarii au inceput sa gandeasca…
Dupa o perioada de cativa zeci de ani insa, pescarii au inceput sa experimenteze. Asa au aparut primele intaritoare de inele alaturi si sistemele de prindere si fixare  de vergi. Chiar si asa majoritatea erau rudimentare. De multe ori lipsite de fiabilitate. Betele de pescuit erau in continuare cu mult mai lungi decat cele folosite in zilele noastre. Majoritatea erau masurau intre 4 metri si 5 metri in functie de tipul de pescuit.
 
Primele magazine de pescuit
Tot in aceasta perioada au aparut si comerciantii specializati in unelte de pescuit. Usor usor, articolele s-au diversificat, si negustorii ofereau pescarilor toata gama existenta la acea data. Una din cele mai mari firme a fost Ustonson, care in anii 1760 era principala furnizoare catre casa regala condusa la acea vreme de George IV.
 
Mulineta
Fabricarea la scara mare a vergilor si comercialializarea acestora au tinut pentru scurt timp prin planul. Dupa doar cativa ani, negostorii au realizat ca si mulinetele pot constitui o sursa buna de castig. Asa apar primele modele pe piata, si primele reclame. In 1726 intr-un ziar local britanic era promovat “cel mai bun model Winches” fabricat din alama.
La jumatatea secolului insa pe piata apare o mulineta mai complexa ce avea sa condamne pescarii la mai bine de un secol de mizerie. A fost inventata probabil ca un raspuns la surata ei de la acea vreme – un dispozitiv arhaic si greoi. Din pacate insa, diametru de rulare foarte mic, si suprafata foarte lata (vezi imaginea) transformau lupta cu pestele prins intr-o veritabila loterie. Recuperarea era extrem de greoaie mai ales daca pestele lua mai mult fir.
 
Revolutia firelor
Daca pana in secolul XVIII pescarii erau nevoiti sa isi fabrice singuri firele de pescuit din par de cal, revolutia industriala a adus o schimbare majora. Masinile de tesut aveau capacitatea de a impleti firele cu mai mare acuratete decat mana omului. Mai tarziu a aparut si variant matasei, ca inlocuitor pentru parul de cal. Acesta din urma avea un mare dezavantaj. Lipsa elasticitatii si faptul ca era foarte usor ingreuna aruncarea. In plus se uzau foarte repede. Matasea rezolva aceste probleme dar absorbea foarte usor apa devenind in timpul unei partide de pescuit foarte grea.
 
Mustele
Pana la sfarsitul secolului majoritatea pescarilor preferau sa cumpere mustele fabricate de comerciantii locali decat sa le construiasca ei. Daca la nivelul vergilor, a inelelor sau mulinetelor sunt imbunatatiri considerabile, acestea au fost complet ignorate. Nu era insa decat linistea dinaintea furtunii pentru ca perioada dintre 1800 si 1850 avea sa aduca adevarata revolutie.