Mulinete care isi fac treaba


de Vasile Ivan – Baboieru , 25 02 2011

Vasile Ivan (Baboieru) ne impartaseste cateva din secretele pescuitului la crap, vorbind despre mulinetele sale, o aparitie inedita si oarecum neasteptata printre celelalte mulinete cu pedigree, etalate pe carpodroamele autohtone.

Pescuiesc de la varsta de 6 ani; primele mele mulinete au fost Delfin 8 si Arges, primite cadou de la un unchi, care de altfel m-a si invatat sa pescuiesc la crap. Odata cu trecerea timpului am schimbat tot felul de mulinete, pana la Okuma Spector cu care pescuiesc acum si de care sunt foarte multumit.
Este o mulineta de talie mare, cu frana frontala, ce trece drept varf de gama in oferta producatorului. Imi place masivitatea lor. E de la sine inteles ca, avand un tambur destul de mare, m-a ajutat foarte mult la lanseurile lungi. Desi am avut oarece retineri, pot spune ca aceste mulinete s-au potrivit bine cu betele din dotare. Dimensiunea mare a tamburului este foarte importanta pentru lanseurile lungi si, probabil m-as acomoda si cu o mulineta cu tambur mai mic, dar sigur nu as mai avea acelasi randament. Nu le-am intretinut deloc si au aproape doi ani de pescuit intens. Au cazut si in apa, s-au umplut de noroi, au inghetat, au fost arse de soare si, dupa toate astea, singurul tratament de intretinere a fost o curatare usoara cu o carpa. Cu toate acestea, pot spune ca merg la fel de bine ca la inceput. Nu cred ca mulinetele cu staif ar fi rezistat atata timp in astfel de conditii. Nu pescuiesc cu BBRLC sau cu Infinity din mai multe motive: pretul mi se pare prea mare, greutatea modelelor respective este mult mai mare decat a mulinetelor cu care pescuiesc acum si, atata timp cat isi fac treaba si ma mai si ajuta la acest capitol, eu ma declar multumit! Firul il aseaza corect, fara cusur, chiar si atunci cand fac un pescuit in viteza si sunt nevoit sa neglijez felul in care le folosesc. Pentru stilul meu de pescuit Spector-urile mi s-au potrivit cel mai bine, pentru ca nu sunt un tip tocmai grijuliu cu sculele de pescuit.
Nu ma intereseaza foarte mult sa fiu in trend, eu sunt mai pragmatic, vad parte practica a lucrurilor. Imi doresc o mulineta cu care sa-mi fac treaba, nu una cu care sa fac furori pe balta.
Nu ma deranjeaza lipsa baitrunnerului si, sincer sa fiu, chiar nu-mi place. Parerea mea e ca adauga inutil greutate mulinetelor. Le-am modificat frana frontal, inlocuind arcul de franare cu un galet de aceeasi dimensiune, asftel incat am obtinut o frana foarte sensibila, rapida , de tip Quick Drag. O rotire de fluturas si tamburul trece de la modul liber la pozitia de lupta.

Oferta cea mai buna
Daca ma gandesc bine, de cand am inceput sa pescuiesc la crap am pescuit numai cu mulinete cu frana pe fata, pentru ca mi-au castigat increderea. La ora actuala sunt multe oferte interesante pe piata, iar cand cauti o mulineta pentru a pescui in conditii grele, trebuie sa te uiti atent la ce cumperi. Am auzit de rezultate excelente cu ustensile mult mai delicate decat cele pe care le folosesc eu. Sud-africanii, care folosesc lansete usoare si mulinete mici atunci cand pescuiesc, sunt niste sportivi in adevaratul sens al cuvantului: se antreneaza la sala tot timpul, sunt aceiasi in componenta lotului, sunt bine “sudati”, dovada si rezultatele obtinute in ultimii ani. Eu raman fidel lansetelor de 3,5 lbs si 3,9 metri, pentru ca este ansamblul cu care m-am obisnuit, iar asta conteaza foarte mult.
Cand va alegeti mulineta, ar fi bine sa stiti de la inceput ce anume asteptati de la ea. Eu am stiut exact ce-mi doresc si, dupa ce am studiat zeci de modele din magazine, am stiut ce sa aleg. Nu obisnuiesc sa recomand producatori sau modele anume. Incerc doar sa ofer clientilor un produs care sa li se potriveasca, si ma bucur atunci cand pot impartasi din experienta mea.