Monturi cu plumb pierdut


Ciprian Galic , 19 07 2010

 

Avand in vedere ca tot mai multi administratori de iazuri stipuleaza in regulamentele proprii folosirea exclusiva a monturilor ecologice, in cele ce urmeaza va vom prezenta doua monturi din aceasta categorie, ambele cu „plumb pierdut”. Avantajul in cazul de fata este de partea pestelui, asta in cazul in care avem o ruptura in timpul drill-ului.

Daca pestele pleaca cu montura dupa el si o taraste pe substrat, mai devreme sau mai tarziu plumbul se va propti intr-o structura subacvatica. Daca pestele trage in continuare din direcția carligului, clipsul se va desface iar plumbul va degaja. Astfel, pestelui ii va ramane agatata de gura o insiruire de segmente de fire (forfac, firul scufundator, eventual inaintasul impreuna cu o parte din firul de pe tambur), toate acestea reducand semnificativ sansele ca pestele sa se agate din nou.

In 24 – 48 de ore, carligul poate fi eliminat, iar pestele se poate hrani si traiiîn continuare. Pentru ambele monturi am folosit leadcore (fir scufundator avand insertie de plumb acoperit cu manson textil).

 

Baza monturii

 

Se trage parte textila de pe miezul din plumb pe o distanta de 10 cm.

 

 

Se taie miezul de plumb.

 

Se introduce un croset prin interiorul mansonului textil din locul unde se termina miezul din plumb si se scoate dupa aproximativ 4 cm.

 

 

Se introduce vartejul si se agata capatul mansonului textil.

 

 

Se pune opritorul crosetului pe pozitia inchis si se trage de acesta pana in pozitia din fotografie.

 

 

Pentru rigidizarea nodului, folositi super glue.

 

Montura „in line”

 

Se introduce plumbul prin capatul liber al firului scufundator.

 

Se fixeaza agrafa in mansonul plumbului.

 

 

La celalalt capat al firului scufundator se va practica, tot cu ajutorul crosetului, un nod asemanator cu primul, de asta data fara a monta vartej.

 

 

Montura clasica

 

 

Se introduce pe firul scufundator mansonul cauciucat, apoi clipsul si se practica acelasi tip de nod ca la montura „in line”, cu vartej.

 

 

Se monteaza plumbul pe clips, se trage manșonul de cauciuc si apoi se fixeaza vartejul in clips.