La pescuit pe forum!


Vlad Jegan , 06 04 2012

Exact ... pe forum! Nu, nu este o greseala de redactare si nici o asociere menita sa starneasca hazul, cu toate ca de cele mai multe ori cei ce frecventeaza forumurile de pescuit (si nu numai) de la noi din tara ( poate si de peste hotare, eu unul, ca sa fiu sincer, nu am ajuns atat de departe) asociaza aceste surse de informatie cu maidanul pe care bateau in tinerete mingea, loc de disputa, a se intelege mai mult verbala decat sportiva, guvernata de cele mai multe ori doar de legea bunului simt, lege mereu trecuta cu vederea, conform datinilor. Nu-mi propun sa jignesc sau sa denigrez vreun nume, fie el brand sau nu, vreun forum de specialitate sau, stiu eu, vreo somitate a pescuitului romanesc, iar ceea ce veti citi reprezinta strict opinia mea personala.

 

Nici forumurile nu mai sunt ce-au fost

 

Imi amintesc cu placere primul meu contact cu aceste forumuri de pescuit, pe care evit sa le numesc, pentru a nu face reclama si a nu lasa loc de interpretari sau obiectii; eram innebunit dupa pescuit dar nu ma apropiasem inca de carpfishing, cu toate ca aveam cunostinte din tot felul de reviste pe care le-am adunat in cursul copilariei, de la primele numere Aventuri la Pescuit (la care, datorita parintilor mei, am avut abonament cativa ani buni) pana la mult mai renumitele reviste “de afara”, ale caror nume scrise in limbi straine nu mi-au ramas intiparite nicidecum in minte.

Eram inca departe de fenomenul Catch&Release si, sincer, nu prea intelegeam cum vine treaba asta cu eliberatul capturii, cum sa eliberez bibanul prins cu greu dupa ore intregi de scormonit prin grajduri dupa rame rosii “de gunoi”, precedate de alte ore petrecute de la rasarit si pana la apus, pe balta. Pe atunci, nu visam la marea captura, fiecare pestisor, fie ca era un biban ce-mi intepa podul palmei la fiecare neatentie, fie ca era un carasel sau o rosioara putin mai mare decat mulineta “de jucarie” pe care mi-o cumparasem din banii de alocatie , reprezenta o adevarata mandrie si o dovada a maiestriei dobandite ca urmare a pierderii nenumaratelor zile pe balta si a parcurgerii din scoarta-n scoarta a revistelor de care devenisem atasat excesiv.

Ok, si pentru ca poate deja va intrebati, care e legatura cu forumurile?, am sa trec direct la subiect. Daca revistele mi-au dezvoltat cunostintele in materie de pescuit, atunci cred ca ar fi corect sa spun ca forumurile mi-au deschis calea catre fenomenul Catch&Release si mi-au facut cunostinta mai indeaproape cu ceea ce inseamna competitii la crap, boiliesuri, rodpod-uri, senzori si alte echipamente de ultima ora, inlesnindu-mi calea catre carpfishingul care a crescut enorm in ultimii ani, devenind atat de popular in momentul de fata.

De la diversele rubrici dedicate tehnicilor si tacticilor menite sa ademeneasca pana si cei mai precauti crapi pana la minunata rubrica “bazar”, unde poti vinde sau cumpara diverse, forumurile erau si inca sunt presarate de informatii valoroase. Odata cu cresterea interesului in ceea ce priveste pescuitul sportiv si sporirea numarului de concursuri cu premii, care mai de care mai substantiale, a crescut si numarul de utilizatori a acestor forumuri, din pacate sporind totodata si numarul discutiilor in contradictoriu, ba chiar a certurilor taioase, samanta scandalului circuland la modul “na-ti-o tie, da-mi-o mie”. Blaturi ca-n Liga lu` Mitica, arbitri corupti, taxe mari de participare – premii invers proportionale, sponsorizari dubioase, venituri ilicite, afilieri suspecte ba chiar spalari de bani sunt doar cateva dintre subiectele ce plutesc ca un flotor pe luciul forumurilor noastre dragi, lasand prietenul nostru (pestele) si pasiunea noastra (pescuitul) undeva in umbra acestor certuri.

 

Iarna nu-i ca vara

 

Ca bine pica aceasta vorba si in calea noastra atunci cand ne gandim ca, odata cu venirea iernii, pescuitul se muta cu totul de pe balta pe forum, sculele merg spre vanzare in rubrica bazar iar posesorul lor se aseaza comod in fotoliu, contempland la viitoarele achizitii si, bineinteles, capturi. Forumul parca ne ajuta sa trecem mai usor peste anotimpul rece si sa intampinam cum se cuvine primavara care deschide oficial sezonul. Sa nu uitam ca pe timpul iernii, forumurile colcaie de idei care mai de care mai indraznete cu privire la momeli revolutionare , monturi cat mai eficiente s.a.m.d. Singurul inconvenient este creat de acele persoane la care ochiul critic este semnificativ mai dezvoltat decat cel al mintii, persoane inclinate spre harta mai degraba decat spre pescuit, persoane care cu toate ca se simt nedorite continua sa faca trafic in mod absolut inutil, fara de care locul nostru de intalnire in online ar fi mult mai linistit.

 

 

Si totusi…

 

Daca e sa ne gandim mai bine, parca nu e chiar atat de negru dracul. La urma urmei viata se rezuma la alegeri, asadar ia si tu, utilizatorule de forum, tot ce e bun, filtrand fiecare informatie, invatand sa acorzi atentie lucrurilor ce merita atentie si, cel mai important, paraseste lumea virtuala ori de cate ori ai ocazia. Sa nu uitam ca forumul e o sursa de informatie si un loc de intalnire, nimic mai mult. Pescuitul se face doar pe balta, acolo unde se si invata in proportie de peste 70%. Asadar, sa pescuim mai mult si sa rasfoim forumul mai putin, pentru ca doar asa putem spera la marea captura mult visata.