Cateva sfaturi pentru mamaliga


Petru Diaconita, 31 12 2009

Secretul unei mamaligi reusite este faina care o folosim si temperatura la care o fierbem. Exista doua tipuri de faina: faina grisata (faina degerminata, din care este scos germenele din interior) si faina integrala (faina de la tara care se vinde in piata, obtinuta din porumb macinat cu totul, nu are bobul de porumb degerminat). Numitorul comun al fainei, indiferent de tipul ei, este amidonul.

Din faina degerminata
In cazul fainei degerminate, amidonul isi ia apa treptat pe masura ce adaugam faina, amestecand continuu. Atentie! Trebuie sa lasam timp suficient ca amidonul sa-si traga apa pentru a putea realiza un gel (ca sa lege mamaliga la final). Nu este bine sa se adauge multa apa dintr-o data, deoarece ramane amidon care nu s-a combinat cu apa si mamaliga ramane vartoasa (cand se raceste este sfaramicioasa). Timpul optim pentru ca o mamaliga din faina degerminata sa iasa bine este intre 30 si 45 de minute.

Din faina de porumb obtinuta din bob intreg
In apa se adauga o lingura de faina de porumb, iar cand apa da in clocot se adauga faina in cantitate mare pana cand aceasta atinge fundul ceaunului iar la suprafata se formeaza un con de faina. (atentie! fundul ceaunului trebuie sa fie rotund). Se fierbe la foc potrivit pana se ingroasa toata apa din jurul conului de faina (se formeaza cir) si apa patrunde in interiorul acestuia. Astfel, amidonul isi ia toata apa necesara. Dupa aproximativ 20 de minute de la adaugarea fainei, cu ajutorul facaletului, "se taie" mamaliga pentru a faramita conul de mamaliga. Se mai lasa sa fiarba cam 10 minute, dupa care se amesteca.
Mare atentie: in acest caz adaugarea de faina ulterior este interzisa! Iese mamaliga cruda. Mamaliga bine fiarta, cu miros de ceaun ars, este in topul preferintelor crapilor!

Pentru carlig
Pentru ca mamaliga sa stea foarte bine in carlig, exista tehnica de fierbere dubla. Aceasta consta in punerea cuburilor intr-un tifon, care se scufunda in apa clocotita timp de 5-10 minute. In felul acesta, amidonul netransformat se modifica integral, ceea ce duce la o legare mai buna a cubului de mamaliga. Este bine de retinut ca amidonul din faina (care este nedigerabil) se transforma in forma digerabila in cubul de mamaliga. De aceea, o mamaliga fiarta in trei sferturi de ora este mai buna decat una fiarta in 15 minute, deoarece amidonul are timp sa se transforme. La fel si cantitatea de apa! Daca apa nu este suficienta, amidonul ramane netransformat in forma nedigerabila si mamaliga devine sfaramicioasa in carlig si nu are aroma.

Reperarea mamaligii de catre pesti
Poate v-ati intrebat cum repereaza pestele aroma de mamaliga in apa. Lucrurile stau cam asa: amidonul transformat in forma digerabila este solubil in apa. Acest lucru creeaza "unda de miros" pentru peste.