Arta culinara cu seminte (I)


Adi Cojocea, 30 11 2008

Dupa ce au aprofundat teoria preocuparii a lui Rod Hutchinson, multi pescari prefera sa faca o nadire cu seminte in locul uneia agresive cu boilies. Si chiar au dreptate, tinand cont de pretul prohibitiv al boiliesurilor. Dar sunt multi care stiu ca valoarea boiliesului poate fi sporita daca este ajutat de un pat consistent de seminte, care asigura o hranire agresiva pe patul de nada.
In amestecul de seminte nu exista practic o reteta standard, marea majoritate folosind amestecuri dupa inspiratie sau dupa preferinte, si nu cred ca exista cineva care sa spuna ca are o reteta standard care merge excelent pe toate baltile pe care a fost. Personal imi place sa combin cat mai multe seminte in amestec, pentru a avea o mare varietate de uleiuri, cat mai multe substante nutritive, arome, gusturi si marimi care sa tina pestele cat mai mult pe patul de nada.

Prepararea semintelor 
De obicei semintele necesita o inmuiere prealabila urmata de o fierbere care variaza de la 15 la 20 min. Dupa preparare semintele pot fi amestecate si aruncate cu racheta, sau pot fi inglobate in pastura si aruncate sub forma de bulgari cu catapulta.
Una dintre cele mai folosite seminte in pescuitul crapului este porumbul. Poate fi preparat foarte bine si despre el s-au scris pagini intregi, deci nu o sa insist prea mult. O varietate a porumbului este cel de floricele care, dupa parerea lui Ken Townlei, este superior porumbului obisnuit.
Se prepara la fel ca si porumbul normal, dar este mai dulce, fermenteaza mai repede si are o putere de atractie marita. Singura problema ramane pretul ridicat al acestuia.

Fasolea, o nada care ne poate scoate din… necaz
Una dintre semintele pe care lumea pescareasca din Romania nu prea o foloseste, desi in alte tari este foarte utilizata, este fasolea. Aceeasi fasole care ne baloneaza pe noi si care este o momeala execelenta in pescuitul crapului, mai ales vara pe canicula. Am vazut-o prima data in actiune pe lacul Sarulesti, apoi pe canalul de apa calda de la Cernavoda, si pot sa va spun ca am ramas adanc impresionat.
Se prepara la fel ca si porumbul, chiar am observat ca da rezulate mai bune cand este preparata la un loc cu porumbul. Sta foarte bine pe rig, atat singura, cat si in combinatie cu una sau doua boabe de porumb. In cazul meu rezultate bune a dat fasolea pestrita si cea rosie, cu bobul mic.

Hop si… canepa
Alta samanta la fel de apreciata de crap este, desigur, canepa. Aceeasi planta pe care bunicii nostri o foloseau pentru diferite tipuri de imbracaminte si alte articole gospodaresti.
Canepa este - cred - cea mai folosita samanta dupa porumb, atractivitatea ei fiind dovedita de celebrul Rod Hutchinson in nu mai putin celebra teorie a preocuparii.
Daca sunt nepreparate, semintele de canepa plutesc, asa ca trebuie neaparat pregatite inainte de fi folosite ca nada. Una dintre cele mai bune retete de preparare mi se pare cea a lui Ken Townlei. Se lasa canepa la inmuiat cu doua linguri de sare pe kg, timp de 48 ore, dupa care se arunca boabele intr-un vas cu apa clocotita si se fierb timp de 15 min. Boabele de canepa se vor desface si vor lasa uleiurile sa iasa.
Nu aruncati apa! Este excelenta la dipuirea boiliesurilor sau chiar a boabelor de porumb.

Tiger nuts
In ultimul timp au aparut si la noi in magazine acele alune numite tiger nuts. O momeala minune, care da rezultate fantastice in anumite cazuri. Timpul de preparare este mult mai lung decat la alte seminte, dar cum la noi inca nu se gasesc in stare naturala, nu cred ca intereseaza pe nimeni.
Un singur sfat pot sa va dau in acest caz. Nu momiti in exces cu tiger nuts, pentru ca nu sunt chiar atat de usor de digerat si puteti da senzatia de satietate sau respingere fata de hrana oferita. Un adaos de maxim 5% din totalul nadei este arhisuficient.
Am prins foarte bine folosind tiger nuts ca momeala izolata pe timp rece.

Si pestii mananca salam cu soia 
Boabele de soia in stare naturala nu prezinta interes, dar fermentate au un miros patrunzator si, daca sunt un pic prajite, o aroma placuta.
Se pot folosi in amestecuri de seminte intr-un procentaj de pana la 25 %, iar eficacitatea maxima o au vara. Pentru cine are puterea sa reziste mirosului intepator pe care il produc semintele de soia, se pot lasa la fermentat intr-un vas, timp de 3- 4 zile, apoi se vor fierbe timp de cateva minute. Zeama rezultata va avea un miros patrunzator si o mare putere de atractie.

Desert de mazare pentru cten
Mazarea uscata este una dintre semintele secrete ale pescarilor de cten. Se prepara foarte simplu, doar trebuie inmuiata cu o lingura de sare si una de zahar pe kg de seminte uscate. Puse pe rig impreuna cu boabe de porumb preparate, reprezinta un deliciu pentru cten. Nu depasiti un procent de 25% in nada pentru ca este foarte satioasa si riscati sa saturati pestii prea devreme.

Si putina floarea soarelui pentru noi
Binenteles, acestea sunt doar cateva dintre semintele care pot fi folosite la pescuitul crapului. Un singur avertisment: pentru ca semintele sa aiba intr-adevar o buna putere de atractie trebuie preparate bine. In general, asta inseamna o inmuiere prealabila de 12 pana la 24 ore, la unele chiar mai mult, urmata intotdeauna de o fierbere intre 15 si 30 min.
Despre combinatii nu pot sa ma pronunt, sunt atatea posibilitati incat nu vreau sa ingradesc creativitatea nimanui. Si, pana la urma, asta face parte din pescuit, sa gasesti combinatia adecvata baltii pe care pescuiesti si sa stii sa o adaptezi in functie de sezon. Rabdarea este totul si pentru asta pot sa recomand o punga de seminte bine prajite de floarea soarelui pentru… pescari!