Home Forum RVP TV Galerie foto Galerie video
Home -> Nade si momeli -> Niste nade

Concursuri de pescuit
Locuri de pescuit
Nade si momeli
Atelier
Trusa lu' peste
Coltul incepatorului
Istoria pescuitului
Diverse
  Retete pescaresti
  Povestiri
  Reportaje
  Bancuri
  Caricaturi
  Stiluri de pescuit
Specii
Linkuri utile
Revista lu peste
  Despre noi
  Redactia
  Arhiva numere
  Contact
Solunar

Meteo
Calafat, Vineri 14:11
°C
Vant: cu 0 km/h
Umiditate: %
Presiunea atm: hPa

Sambata: min:°C, max:°C
Duminica: min:°C, max:°C
Alege alt oras
Vremea pe urmatoarele zile


Niste nade


Legio, 31 05 2008
Trimite linkul prin Yahoo Messenger Printeaza pagina Adauga un comentariu

Dom’le, da si mie doua masuri de viermi, si un bat ager, ca o linie de oblete mai am eu pe-acasa… N-ati uitat nimic? Nu cred. Pai… nada…

Daca vrei peste iti trebuie si o nada buna. Asta e clar. Dar, uneori, o nada buna nu e deajuns. Asa cum carligele nu se leaga singure, nici nada nu e-nstare sa cheme pestele direct pe mal. Pentru a-si atinge potentialul maxim, fiecare nada trebuie pregatita cu grija si rabdare; unii ar spune ca e simplu: pui un ibric de apa si gata nada. Ntzzz! Nici pe departe!
Indiferent de aplicatia pe care o are un anumit tip de nada, in esenta nu este nimic altceva decat un mix de seminte, de obicei cerealier, macinat la o granulatie anume in proportii bine determinate.
Ca are sau nu alte adaosuri menite sa-l faca un fel de Superman printre nade, e deja o alta poveste, deocamdata nefiind decat un pumn de fainuri. Asa cum e si normal, pentru a putea fi preparat amestecul si pentru a-l putea depozita este absolut necesar ca semintele din care s-a obtinut mixtura sa fi fost deshidratate.
Insa pentru a putea utiliza nada cumparata sub aceasta forma dintr-un magazin, trebuie musai sa o hidratam. Cum si in ce fel, vom afla imediat. 

Preumectarea nadei
Poate ati observat ca pe unele pachete de nada (de obicei pe cele de calitate sau pe cele produse de mari campioni in pescuitul stationar) apar o serie de ilustratii menite sa ne faca o idee despre cum ar trebui preparata nada din respectivul pachet.
Putini poate au observat ca in decursul procesului de preparare se adauga de doua ori apa. De ce? Foarte simplu: pentru ca umectarea trebuie facuta in doua sau mai multe etape, acordand timp componentelor uscate sa se “activeze”.
In prima instanta, inainte inca de a efectua preumectarea (sau mai bine zis primul adaos de lichid) ar trebui sa amestecam bine intr-un bac de nadire unul sau mai multe pachete de nada (la nevoie insa se poate folosi si o galeata mai mare sau un lighean cu fundul rotund, fara colturi), moment in care se pot mixa mai multe tipuri de nada uscata, sau se pot adauga diferiti aditivi cum ar fi seriile de pesmeti colorati ce imbunatatesc mecanica ulterioara a nadei.
Urmatorul pas consta in adaugarea aditivilor lichizi, daca este cazul, pentru a da un plus de atractivitate amestecului, la nivel gustativ. Daca renuntam la adaugarea aditivilor de orice fel, fie ei solizi sau lichizi, putem trece direct la adaugarea unui volum de apa peste masa de fainuri.
Daca unii dintre noi sunt ceva mai comozi si vor sa-si pregateasca nada de acasa, se recomanda folosirea apei plate sau a celei de balta, adusa in prealabil, apa de la robinet fiind de evitat, datorita substantelor dezinfectante cu care este tratata pentru a o putea face apta consumului uman.

Amestecarea
Presupunand ca atat vasul cat si mainile noastre sunt curate (fara urme de alte substante straine nadei ce urmeaza a fi preparate - medicamente, carburanti, detergenti etc.) putem incepe sa adaugam apa gradual, amestecand continuu si energic, cu degetele de la mana desfacute, manipuland intreaga masa a nadei, uniform.
Acest truc duce la o distributie omogena a umiditatii in nada, aerand-o totodata, fapt ce-i permite o preumectare uniforma si profunda.
Se adauga lichid pana cand nada incepe sa se lege, stransa fiind in causul palmei.
Acesta este momentul in care nada se lasa “la odihnit” intre 15 si 30 de minute, in functie de granulatia fainurilor din compozitie. Aceasta perioada de timp este necesara particulelor de nada sa absoarba lichidul adaugat, deschizand calea pentru urmatoarele runde de adaos lichid, amestecul fiind atunci deja “activat”, aditivii adaugati in timpul procesului de fabricatie incepand sa lucreze.

Stabilirea gradului final de umezire
Dupa hidratarea preliminara se poate trece la umectarea propriu zisa a nadei, in functie de necesitatile situatiei de pescuit respective.
Aceasta a doua runda de adaos lichid are ca rol stabilirea gradului final de umiditate a nadei, ce va fi in stransa relatie cu capacitatile colante ale nadei rezultate.
De asemenea, se va tine cont si de tipul nadei folosite, indicatiile prezente pe pachet fiindu-ne de un real folos, pentru ca anumite nade, cum sunt cele pentru albitura, sunt concepute sa lucreze bine cu mai mult lichid in compozitie, spre deosebire de cele concepute pentru peste mare, care lucreaza perfect la un grad de umiditate mai scazut.

Sitarea, etapa care nu trebuie sarita
Intre aceste etape ulterioare de hidratare ar mai trebui sa se strecoare o etapa de pregatire deosebit de importanta, pe care insa multa lume o ignora, aceea de sitare a nadei.
Poate unii vor spune ca este un moft, insa faptul ca marii pescari de competitie nu o exclud niciodata atunci cand se afla in exercitiul functiunii ar trebui sa ne dea de gandit.
Ideea este ca sitarea nadei, in afara de un volum de munca suplimentar (care poate fi socotit de unii un neajuns) aduce dupa sine doar avantaje. Va rog sa retineti ca o nada sitata, este omogena, cu un grad de umectare egal, si va lucra toata in acelasi fel, fara a ne crea surprize de ordin mecanic precum desfacerea bulgarelui in zbor, spre exemplu, sau de ordin chimic, adica o activare neuniforma a aditivilor din compozitie, ce poate duce la scaderea eficacitatii nadei respective.
Un alt mare avantaj al sitarii este acela ca nada devine afanata si permite o diversitate mai mare a posibilitatilor de compactare, la care se adauga si faptul ca accepta mai usor inglobarea diferitor tipuri de seminte in compozitie, lucru mult mai dificil atunci cand vine vorba de o nada bolovanoasa, inegal umectata sau cu diferente de consistenta.
Aceasta etapa de aerare a nadei poate fi efectuata si altfel decat prin sitare, daca la cea de-a doua runda de hidratare se foloseste o bormasina de mare putere, cu acumulator (pentru a nu fi dependenti de o sursa de curent electric), care in loc de burghiu este dotata cu un dispozitiv asemanator cu cel folosit in omogenizarea produselor pentru zugraveli, nefiind in esenta decat un mixer la scara mult mai mare.
Desi este o solutie mai comoda, ce necesita un volum mai mic de munca, este putin mai costisitoare din punct de vedere financiar si nu numai. Personal n-as renunta la batrana sita deoarece imi permite sa-mi dau seama exact de cat lichid mai am nevoie sau de cat timp ar mai trebui lasata nada sa lucreze, contactul dintre nada si pescar nefiind mijlocit de o unealta. De aceea las celor mai priceputi ca mine libertatea de a folosi bormasina, atata timp cat isi pot da seama de ce si cum mai are nevoie nada in respectivul stadiu de preparare.

Despre nade ar mai fi multe de zis insa, dupa parerea mea, daca fiecare dintre noi ar respecta acest ABC al prepararii nadelor uscate, cu siguranta lucrurile s-ar imbunatati atunci cand vine vorba de rezultatele partidelor de pescuit.

De retinut!

O nada supraumectata se va sparge la contactul cu apa si va lucra intre ape, generand un efect de nor, capabil sa atraga speciile ce se hranesc in acel segment al coloanei de apa, in timp ce una subumectata va permite o compactare mai buna, rezistand la contactul cu apa, ajungand pe substrat sub aceeasi forma sub care a fost lansata de noi, urmand ca pe substratul apei sa inceapa sa lucreze, continuandu-si hidratarea asa cum ne dorim noi, adica exact asa cum am pregatit-o. Astfel, se pot tine la respect speciile de mici dimensiuni, care se aduna sa ciuguleasca particulele de nada ce se desfac pe timpul coborarii bulgarelui in coloana de apa. 

 

 

 

 


Comentarii
filica
2010-03-30 (08:47)
bunut articolul--numai ca....a inceput prost---stie omu s-o mestece cumva si cate ceva despre mecanica doar ca nada nu-i" doar un mix de seminte cerealiere"cu cu mult mai mult---cum ar fi--fainure de peste predigerate,insecte uscate,propolis--

Adauga un comentariu
Revistalupeste nu este responsabila pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori.
Nu folositi cuvinte triviale.
Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
Nume *
Text *

Numar caractere ramase: 250
Cod de verificare *
Regenerare cod
Campurile marcate cu * sunt obligatorii
Trimite
Ultimul numar
Ultimul Numar
Numarul 74 / Octombrie 2011

Solunar
Noiembrie 2017
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Legenda
Albastru- Zi normala
Rosu- Zi buna
Verde- Sanse schimbatoare
Negru- Zi de evitat

Discutii in forum

© 2007 RVP Media. Toate drepturile rezervate    Termeni si conditii
Share
peste crap pescuit balta pescuit la crap balta iasi revista revista lu peste mulineta lanseta coperta incepatori forum lista scule trepied minciog locuri de pescuit vaslui momeli senzori carlige stiuca salau naluci musca lanseta bat undita linie tehnici de pescuit oblete babusca avat platica morunas scobar spinning cten concurs de pescuit plute carlige pescuit la somn pescuit la crap rapitori solunar vetrica vobler lingurita mamaliga scoica naluca ghidul pescarului