Home Forum RVP TV Galerie foto Galerie video
Home -> Nade si momeli -> NEED FOR SQUID

Concursuri de pescuit
Locuri de pescuit
Nade si momeli
Atelier
Trusa lu' peste
Coltul incepatorului
Istoria pescuitului
Diverse
  Retete pescaresti
  Povestiri
  Reportaje
  Bancuri
  Caricaturi
  Stiluri de pescuit
Specii
Linkuri utile
Revista lu peste
  Despre noi
  Redactia
  Arhiva numere
  Contact
Solunar

Meteo
Calafat, Vineri 14:20
°C
Vant: cu 0 km/h
Umiditate: %
Presiunea atm: hPa

Sambata: min:°C, max:°C
Duminica: min:°C, max:°C
Alege alt oras
Vremea pe urmatoarele zile


NEED FOR SQUID


Lucian Radulescu, 21 07 2016
Trimite linkul prin Yahoo Messenger Printeaza pagina Adauga un comentariu
Trebuie sa precizez de la bun inceput ca acest articol nu vrea sa aduca vreun prejudiciu ingredientului minune “squid “, de fapt nici macar nu este despre squid ci mai degraba despre prejudecati si generalizari. In fond si la urma urmei ce este squid-ul asta în lumea nadelor moderne si ce se mananca? La întrebarea aceasta multi pescari n-ar sti sa dea un raspuns precis dar aceasta nu este de condamnat . Daca merge la squid cu “stropeala “ de ce si-ar mai bate capul cu amanunte lipsite de importanta. Intrebarea care se pune este daca chiar merge asa bine sau daca nu cumva mai merge si la altceva?
Pentru inceput poate ar fi mai bine sa lamurim ce este si ce nu este “squid-ul”. Pai in primul rand este in cuvant englezesc care desemneaza calamarul, adica un animal rapitor din specia molustelor cefalopode ,care traieste in adancurile marilor si se hraneste de obicei cu pesti . Dar ce legatura are acest animal cu boiliesurile prinzatoare denumite squid, squid cu capsuna, squid cu pruna ..etc. In majoritatea cazurilor nu exista nici o legatura.
Denumirea squid atribuita boiliesurilor are legatura in primul rand cu aroma de squid sau mai precis cu aroma de squid–octopus adica o combinatie de calamar si caracatita. Cu toate ca majoritatea stiu ce este aceea o aroma am sa repet aici ca aroma in boilies este de obicei un ingredient lichid (cateodata poate fi si sub forma de praf) care are rol de atractie, crapul receptand semnalul produs de aceasta in principal sub forma modificarii ph-ului din jurul momelii. Asadar adaugam aroma de squid in boilies pentru atractie deci are legatura calamarul cu boiliesul… sau nu? Daca vorbim doar la nivel aromatic raspunsul este negativ pentru ca celebra aroma “squid-octopus” este o aroma sintetica care nu miroase nici a calamar si nici a caracatita , nici macar nu aduce catusi de putin cu mirosul acestor vietati marine . Aroma squid-octopus a primit cel mai probabil aceasta denumire din motive pur comerciale . Mai degraba miroase a condimente din punctul meu de vedere dar asta e alta discutie . 
Am stabilit ca aroma squid nu are legatura cu animalul al carui nume il poarta dar asta nu inseamna ca nu este o aroma foarte buna . In masura in care aromele ajuta un boilies sa prinda crap pot spune ca aceasta aroma este prinzatoare sau “carpy” cum ar spune englezii dar cu unele obiectii . 
Aromele sunt produse de diferiti producatori si chiar daca se numesc la fel , squid in cazul nostru , pentru crap ele nu sunt nici pe departe la fel . Crapului nu-I miroase a squid cu capsuna sub apa , el percepe altceva . Cum aromele difera prin calitate , concentratie si solvent , aceeasi aroma de la producatori diferiti au impact diferit asupra pestelui , se vor dispersa diferit si durata efectului o sa fie diferita . Asta ar fi un prim argument impotriva ideii ca pe o balta merge bine “ squid-ul” , sau ca “squid-ul prinde mai repede…nu are cum sa mearga orice squid din motivul de mai sus . Care squid ? de la ce firma producatoare ? pec e fel de solvent ?..astea sunt intrebarile la care trebuie gasit raspuns …si nu in ultimul rand poate cea mai importanta : pe ce fel de mix de boilies ?
Un argument mai solid impotriva catalogarii boiliesurilor pe baza de aroma este acela ca boiliesul este de fapt ce se ascunde sub aroma si anume ingredientele sale principale despre care nu toti producatorii dau referinte . Crapul nu mananca aroma, el mananca totalitatea ingredientelor aflate in boilies , ingrediente care pot face diferenta de cele mai multe ori . In apa primele lucruri care “ies “ din boilies sunt lichidele nutritive si aromele si odata ce ies nu mai raman decat ingredientele solide care pot sa sustina in continuare atractia si nutritia sau nu, in functie de calitatea acestora . Acestea fiind spuse , observam ca chiar daca doua tipuri de boilies ar avea aceeasi aroma de squid de la acelasi producator ele tot ar fi diferite prin prisma mixului de baza si tot nu am putea sa generalizam spunand ca sunt amandoua de “squid “ .
Exista totusi o legatura intre calamari si boilies si anume “faina de squid “ sau pudra de squid “ asta in cazul in care sunt folosite in proportii adecvate in mix . Acestea sunt obtinute chiar din calamari si au propietati nutritive dar si de atractie de lunga durata , crapul obtine ceva de pe urma asimilarii lor , insa au si un cost pe masura fapt pentru care se prefara in general doar aroma de “squid “ in boilies . Genul asta de truc de marketing este practicat de majoritatea firmelor de nada , chiar si cele cu traditie in domeniu , si presupune asocierea unui boilies prin denumire cu diferite arome : crab , squid , capsuni , artar , fara ca acesta sa aiba alta legatura cu respectivele produse in afara de aroma sintetica care incearca sa le reproduca . Asta nu inseamna ca aromele sunt proaste sau ca boilesurile nu prind peste , problema se regaseste la pescari care confunda boiliesurile cu aromele , o confuzie grava din punctul meu de vedere . Se scapa astfel din vedere ingredientele din care este alcatuit boiliesul , daca este un fishmeal , un birdfood , un nut-mix , daca contine anumite ingrediente de atractie si/sau de nutritie ….amanunte ce pot fi esentiale in alegerea unei nade de incredere .
Concluzia este ca nu pescuim la “squid” sau la “crab” sau la “belachan” pentru ca asta e o denumire care nu spune nimic in esenta daca se refera doar la aroma boiliesului ci pescuim la un boilies care are in componenta aceste arome , de mai buna sau mai proasta calitate , si care poate fi foarte bine un birdfood , un fishmeal , nutritiv sau mai putin nutritiv… nu vom sti niciodata pana nu vom privi mai departe de aroma.

Comentarii
mircea13
2016-07-22 (09:17)
Cum se explica faptul ca la multe concursuri chiar si la cele mai recente numai una din echipe prinde iar restul nu prinde sau prinde foarte putin peste? E vinovat numai boiliesul folosit sau sunt mai multi factori care fac diferenta.

Adauga un comentariu
Revistalupeste nu este responsabila pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori.
Nu folositi cuvinte triviale.
Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
Nume *
Text *

Numar caractere ramase: 250
Cod de verificare *
Regenerare cod
Campurile marcate cu * sunt obligatorii
Trimite
Ultimul numar
Ultimul Numar
Numarul 74 / Octombrie 2011

Solunar
Noiembrie 2017
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Legenda
Albastru- Zi normala
Rosu- Zi buna
Verde- Sanse schimbatoare
Negru- Zi de evitat

Discutii in forum

© 2007 RVP Media. Toate drepturile rezervate    Termeni si conditii
Share
peste crap pescuit balta pescuit la crap balta iasi revista revista lu peste mulineta lanseta coperta incepatori forum lista scule trepied minciog locuri de pescuit vaslui momeli senzori carlige stiuca salau naluci musca lanseta bat undita linie tehnici de pescuit oblete babusca avat platica morunas scobar spinning cten concurs de pescuit plute carlige pescuit la somn pescuit la crap rapitori solunar vetrica vobler lingurita mamaliga scoica naluca ghidul pescarului