Home Forum RVP TV Galerie foto Galerie video
Home -> Nade si momeli -> Momeli ce-ndeamna la somn

Concursuri de pescuit
Locuri de pescuit
Nade si momeli
Atelier
Trusa lu' peste
Coltul incepatorului
Istoria pescuitului
Diverse
  Retete pescaresti
  Povestiri
  Reportaje
  Bancuri
  Caricaturi
  Stiluri de pescuit
Specii
Linkuri utile
Revista lu peste
  Despre noi
  Redactia
  Arhiva numere
  Contact
Solunar

Meteo
Calafat, Vineri 14:18
°C
Vant: cu 0 km/h
Umiditate: %
Presiunea atm: hPa

Sambata: min:°C, max:°C
Duminica: min:°C, max:°C
Alege alt oras
Vremea pe urmatoarele zile


Momeli ce-ndeamna la somn


Legio, 12 07 2010
Trimite linkul prin Yahoo Messenger Printeaza pagina Adauga un comentariu

Exasperat de nereusitele in materie de pescuit la somn din ultima vreme, imi iau inima-n dinti si ma apuc de dat telefoane, in speranta ca prietenii mei ”baltareti”, care mai mult stau in barca decat acasa, ar putea sa ma scoata din impas.

Asa ca n-o sa va mai fierb mult, ci pur si simplu o sa trec in revista o serie de momeli alternative pentru somn.

 

Scoica de apa dulce

De departe cea mai des recomandata momeala a constituit-o scoica de apa dulce. Insa nu oricum, ci fezandata! Sa nu cumva sa va asteptati ca vreuna dintre momelile ce mi-au fost recomandate sa se preteze a fi utilizate de domnisoare sau de cei cu stomacul mai slab.

Fezandarea nu este nimic altceva decat alterarea intentionata a momelii, drept pentru care o sa va spun cele doua procedee prin care se poate face acest lucru cu scoica.

 

Metoda I

Dupa recoltare din apa sau, dupa caz, de la magazinele ce distribuie produse din peste, acestea se scot din cochilie si se pun intr-un borcan cu gura indeajuns de larga incat sa incapa mana in el. Se aseaza in interior un strat de carne de scoica gros de un lat de palma si se inchide ermetic. Se lasa una-doua zile la putrezit. Abia dupa asta sunt gata de utilizare. In urma alterarii, carnea devine friabila si necesita montarea ei in ancore triple, pentru a avea acces la o priza cat mai ferma.

O alta modalitate de a o pune in carlig este introducerea lor intr-un ciorap de dama , facand ”portii” ceva mai mari decat un ou de gaina. Genul acesta de prezentare permite folosirea carligelor simple, insa de mari dimensiuni, ce par a fi superioare ancorelor in ceea ce priveste procentul intepaturilor reusite.

 

Metoda II

A doua metoda de fezandare este mult mai simpla, insa necesita conditii mai speciale. Ea consta in ”uitarea” la soare a bucatilor de carne de scoica pe parcursul mai multor zile (de obicei doua zile sunt de ajuns), pana cand carnea capata un aspect si un miros specific, greu de suportat, de altfel. Rezultatul, insa, este o momeala sub forma de ”turtita” gumata, datorita deshidratarii partiale.

Astfel, daca nu aveti prea multe pisici prin cartier care sa va fure momelile lasate la ”preparat”, sau locuiti indeajuns de departe incat vecinii sa nu apuce sa depisteze mirosurile grele, puteti lasa cateva scoici la putrezit pe garaj sau pe Dacia 1100 care n-a mai fost miscata din loc de vreo douazeci de ani.

 

Ficatul de pasare

A doua momeala pe care o s-o probez cu proxima ocazie este ficatul de pasare. Spre deosebire de ficatul de porc sau de vita, ce atrage somnul prin sangele pe care-l contine si abia mai apoi prin proprietatile hranitoare pe care le poseda, ficatul de pasare necesita o altfel de abordare.

In cazul acestuia este, de asemenea, necesara fezandarea in borcane inchise ermetic. Doar ca inainte de a inchide borcanul, bucatile de ficat trebuie deja introduse in saculeti, deoarece odata cu alterarea devin foarte greu de manipulat. Nu uitati sa aveti tot timpul la indemana apa pentru a va spala pe maini cat mai des, deoarece odata intrat mirosul acela in piele cu greu mai puteti scap de el si nu cred ca o sa va pice tocmai bine.

 

”Sushi” pentru somn

O alta momeala ”secreta” pe care am cules-o de la un baltaret cu putina vreme in urma si pe care abia astept s-o incerc este ceva mai cosmopolita si necesita mai multa indemanare in ceea ce priveste prepararea. Prima oara cand mi-a aratat cum se face mi s-a parut ca glumeste si ca nu stie cum sa scape mai repede de mine, insa dupa ce am vazut cateva poze cu pesti am inceput sa cred ca totul ar fi adevarat.

Eu unul i-as spune un fel de Sushi, pentru ca aspectul si principiul dupa care se prepara este cumva asemanator. Se ia frumos un peste mai greu vandabil - in cazul lui, o platica sau un avat - si se fileteaza, avand grija ca solzii sa ramana pe piele. Am observat ca fileul cel mai bun iese din ”spinari”, intrucat acolo se afla oase multe, insa de mici dimensiuni, ce permit manipularea fileului. Dupa ”decuparea” acestuia, fileul este ”fasonat” in fasii de sapte - zece centimetri latime si presarat cu faina de malai, dupa care rulat sub forma binecunoscutului preparat japonez si cusut pe mijloc de cateva ori cu ata groasa pescareasca.

Astfel de fileuri erau ”uitate” timp de o zi undeva la soare, iar seara erau agatate in pripoane in locurile stiute ca tinand somn. Intersant era ca aspectul lor pe seara diferea total de cel de dimineata din timpul prepararii. Carnea isi pierdea din consistenta, degajand un miros greoi, pricinuit de oasele ce incepeau deja sa se altereze, iar la interiorul ruloului, malaiul cu care fusese impanat mustea de tot felul de sucuri urat mirositoare.

Desi nu l-am intrebat pe clientul meu care este exact rolul malaiului in acest preparat, inclin sa cred ca-l banuiesc: malaiul actioneaza ca un burete pentru zeama rezultata in urma alterarii si faciliteaza dispersia in apa a acesteia, marind astfel atractivitatea momelii.

 

Nada de Sulina

O momeala asemanatoate cu cea prezentata mai sus, utilizata mai cu seama in zona Sulina, este terciul de peste. Si cand spun terci ma refer la tot felul de resturi care mai de care mai puturoase si mai hidoase. Pentru prepararea lui se folosesc de obicei capete si intestine provenite de la speciile cu importanta economica, resturile provenind de la filetarea capturilor.

Asa cum desigur intuiti, se prepara o ”tocanita”, folosind fie un satar fie o bardita, cu ajutorul careia se maruntesc bucatile de peste, rezultatul fiind greu de descris in cuvinte.

Trebuie sa recunosc ca primul lucru care mi-a venit in minte a fost nada pe care o folosesc pescarii atunci cand momesc rechinii, tocand intr-o galeata bucati de peste si amestecandu-le cu sange. Diferenta este ca pe ocean, tocatura aceasta se foloseste ca nada, iar pe Dunare ea se pune in eternul ciorap de dama si se serveste proaspata, asezonata cu un carmac cat China. N-am vazut pe nimeni capturand somn la asa ceva, insa ma gandesc ca daca n-ar avea efect, nimeni nu s-ar mai obosi sa prepare toata chestia asta.

 

Picioare de broaste

Daca momelile prezentate pana acum vi s-au parut respingatoare, inseamna ca nu stiti ce v-asteapta. Asa ca, vreau sa va reproduc mot-a-mot ceva fragmente din descrierea modului de preparare a urmatoarei momeli, ce face ravagii la pescuitul somnului vara in zona Isaccea: ”iei un lemn si ologesti cativa broscoi mai mari. Dupa ce-i fragezesti bine, le tai picioarele si pe urma le jupoi de piele. Cand ai strans un pumn de piciorute din astea poti pleca linistit la pescuit, ca sigur prinzi macar un somotei”. Apetisant, nu-i asa?

 

Puiul de-o zi

Ultima momeala recomandata cu caldura de pescarii cu experienta pe care-i cunosc este capabila sa-l puna in dilema pana si pe cel mai pasionat de acest sport. Puiul de-o zi!

Initial, am fost oripilat de ideea ca as putea infinge carmacul intr-o vietate atat de fragila precum puiul de gaina. Mai apoi, mi s-a explicat ca de fapt este vorba de pui morti in ou, sau care mor in cursul primei zile de la eclozare. Tot ca momeala se folosesc si puii eclozati cu malformatii, cu picioarele strambe, care nu au sanse de supravietuire, drept pentru care sunt sacrificati.

Mi s-a spus ca aceasta momeala este de departe mai eficace decat vestitele intestine de pasare, selectand, se pare, exemplarele de somn. Sincer sa fiu, nu cred ca o sa apuc sa folosesc vreodata asa ceva, decat daca as constata ca toti ceilalti prind si doar eu somez.

In speranta ca cele de mai sus o sa va fie de folos, indraznesc sa ma retrag. E deja seara si as vrea sa trag o fuga pana la Prut. Sunt cateva bulboane care inca nu au aratat tot ce pot in materie de somn, iar acum ma simt parca ceva mai norocos.

 

 

 

 


Comentarii
Ionut
2011-08-12 (01:48)
Forate frumos explicat.Am sa incerc si eu metodele.
marc
2014-08-09 (10:21)
Multumesc pentru sfaturi. O sa ancerc momelile astea PE mures .eu am scos somni de 60-70 de kg de PE ebro an zona escatron (Caspe) la ficat proaspat de pui si cu peleti.sant curios ce capturi sant PE mures an zona termocentralei de la iernut.

Adauga un comentariu
Revistalupeste nu este responsabila pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori.
Nu folositi cuvinte triviale.
Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
Nume *
Text *

Numar caractere ramase: 250
Cod de verificare *
Regenerare cod
Campurile marcate cu * sunt obligatorii
Trimite
Ultimul numar
Ultimul Numar
Numarul 74 / Octombrie 2011

Solunar
Noiembrie 2017
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Legenda
Albastru- Zi normala
Rosu- Zi buna
Verde- Sanse schimbatoare
Negru- Zi de evitat

Discutii in forum

© 2007 RVP Media. Toate drepturile rezervate    Termeni si conditii
Share
peste crap pescuit balta pescuit la crap balta iasi revista revista lu peste mulineta lanseta coperta incepatori forum lista scule trepied minciog locuri de pescuit vaslui momeli senzori carlige stiuca salau naluci musca lanseta bat undita linie tehnici de pescuit oblete babusca avat platica morunas scobar spinning cten concurs de pescuit plute carlige pescuit la somn pescuit la crap rapitori solunar vetrica vobler lingurita mamaliga scoica naluca ghidul pescarului