Home Forum RVP TV Galerie foto Galerie video
Home -> Nade si momeli -> Dezlegare la Paste

Concursuri de pescuit
Locuri de pescuit
Nade si momeli
Atelier
Trusa lu' peste
Coltul incepatorului
Istoria pescuitului
Diverse
  Retete pescaresti
  Povestiri
  Reportaje
  Bancuri
  Caricaturi
  Stiluri de pescuit
Specii
Linkuri utile
Revista lu peste
  Despre noi
  Redactia
  Arhiva numere
  Contact
Solunar

Meteo
Calafat, Miercuri 17:53
°C
Vant: cu 0 km/h
Umiditate: %
Presiunea atm: hPa

Joi: min:°C, max:°C
Vineri: min:°C, max:°C
Alege alt oras
Vremea pe urmatoarele zile


Dezlegare la Paste


Legio, 31 12 2009
Trimite linkul prin Yahoo Messenger Printeaza pagina Adauga un comentariu

Se ia una bucata crap, de preferinta cam de doua ori mai mare decat recordul mondial, si se inveleste intr-un strat de miresme imbietoare, capabile sa-l faca sa se sinucida de atata pofta. Apoi se ia un minciog de dimensiuni generoase si se culege starvul de pe suprafata apei, economisind astfel bani pe lansete, mulinete, sezori, saltele de primire si alte "ciudatenii", ramanand ca singura investitie doar la nivelul miresmelor "mortale".

Simplu, nu? Ce bine-ar fi sa fie asa... insa daca in spinning fiecare pescar are lingurita lui "ucigasa" de ce n-ar avea si craparii asul lor din maneca, pe care sa nu-l dea nici pe tot pestele din lume. Fiecare are abordarea lui preferata, insa in cazul meu, cand timpul a devenit o reala problema, ma vad nevoit sa gasesc solutii cat mai eficace si care sa functioneze intr-un timp cat mai scurt. N-o sa va ametesc acum cu discursuri savante in care sa argumentez de ce cutare momeala e mai desteapta decat o alta, insa as dori sa va impartasesc cateva lucruri legate de revelatia avuta in ultimii 3 ani, in materie de carpfishing: Pasturile!

Reinventarea rotii?
Acum sa n-aveti cumva impresia ca ma dau rotund dupa ce am reinventat gaura de la macaroana, insa pe mine cele intamplate pe balta m-au determinat sa accept pasturile ca fiind un instrument deosebit de eficace in ceea ce priveste posibilitatea de a pune un peste in plus, pe mal.

Pana acum, nici macar n-am explicat ce-i aia o pastura si la ce foloseste, asa ca ma-ntorc si spun ca nu-i nimic altceva decat o pasta de o anumita consistenta, cu o anumita mecanica a felului in care lucreaza sub apa si, bine-nteles, cu anumite proprietati in ceea ce priveste nutritia si atractia perceputa de crapi. Ma vad nevoit sa vorbesc in linii mari deoarece nu exista doua pasturi la fel si ideal ar fi ca fiecare dintre noi sa ne facem pasturile in functie de nevoile personale, retete universal valabile neexistand.

De ce o pasta?

Pentru ca orice pasta are proprietati plastice si permite manipularea sa in fel si chip, fie ca avem de invelit un carlig, fie ca trebuie protejat firul de par pentru a nu se incurca... si exemplele pot continua la nesfarsit. Aici intra in joc variabila numita consistenta... In unele situatii avem nevoie de o pasta foarte densa si compacta, pentru a rezista lanseurilor puternice fara sa sara de pe carlig. Nu e si cazul meu, deoarece am renuntat demult si cred eu definitiv la modul acesta de prezentare a pasturii, direct pe carlig, ca momeala principala. Situatia se schimba atunci cand vine vorba de o pastura potrivita pentru invelirea unui boilies sau a unui sirag de boabe de porumb, pentru a-i spori atractia si totodata pentru a proteja intreg ansamblul in momentul lanseului. In cazul acesta avem nevoie de o pastura mai fina, cu o plasticitate mai pronuntata, omogenitatea acesteia facand-o sa reziste lanseului in forta dar si pestilor mici care ar putea s-o atace imediat dupa aterizarea ei pe substrat.

Cum lucreaza in apa

Dupa ce am spus cateva lucruri despre consistenta necesara, haideti sa lamurim si celalalt aspect de care este legat foarte strans, si anume mecanica acestei pasturi. Prin mechanica se intelege felul in care aceasta "lucreaza" sub actiunea apei. O pasta care nu absoarbe apa nu va elibera nimic din toate bunatatile inglobate in compozitia ei, deci nu numai ca nu ne-ajuta la nimic, ba chiar mai mult strica! De asemenea, o pasta friabila pur si simplu nu va ajunge sa lucreze deoarece va cadea de pe pozitia in care-am asezat-o cu mult inainte de impactul monturii cu apa. Iarasi nu ne-ajuta...de aceea proprietatile mecanice ale pasturii respective ar trebui testate in prealabil pentru a stabili care este varianta optima pentru conditiile respective, pentru ca nu trebuie sa uitam ca pe un rau pastura ar trebui sa aiba o mecanica mai lenta pentru a face fata curentului, pe cand pe lac e necesara o mecanica cat mai rapida, pentru a suplini lipsa curentilor ce ar propaga substantele din compozitie pe toata zona in care avem plasata montura.

Componente
Si cum toate merg mana-n mana, uite-asa ne-am trezit c-am ajuns la cel mai delicat capitol din "antologia" pasturilor, anume compozitia. Aici parerile sunt impartite insa as prefera sa-ncep prin a spune ce si mai ales de ce folosesc eu o anumita pastura. Personal, am nevoie de la o pastura sa-mi lucreze pe doua directii, aceea de atractie instantanee si, cu caracter secundar, ca protectie contra incurcaturilor, pentru ca nimic nu e mai frustrant decat sa scoti lanseta dupa o zi de asteptare si sa constati ca aveai forfacul incurcat. De aceea folosesc in alcatuirea ei componente simple, usor de manipulat si cu eficacitate verificata.

Ca si la alcatuirea boiliesurilor, pastura se compune dintr-o parte lichida a ingredientelor si dintr-o parte solida, in marea majoritate a cazurilor, diverse "prafuri". Cea mai simpla pastura si totodata una dintre cele mai eficace se compune dintr-o nada praf (Crap XXL cu betaina de la Maros mi-a dat cele mai bune rezultate pana acum) ca parte solida si oua in amestec cu CSL ca parte lichida. Se amesteca pana la obtinerea unui aluat omogen, de consistenta dorita, cu care se poate inveli atat momeala, cat si arcul naditor, caz in care se poate adauga si o cantitate mica de seminte pentru a transforma naditorul intr-o gustare apetisanta. Atentie, la preumectarea nadei timp de 15-20 minute inainte de amestecarea sa cu ou, fara de care pastura nu se va lega niciodata indeajuns de bine. O alta reteta de pastura, insa care necesita ceva mai multa munca este cea compusa din praf de biscuiti caramel, de genul celor din magazinele vrac, praf de miez de paine uscata si ceva faina de orez, pentru partea solida si nelipsitul CSL (atentie, un CSL de provenienta incerta nu valoreaza doi bani sub apa, indiferent de ce v-ar spune vanzatorul si, personal, in afara de cel produs de Nutrabaits si SBS n-as folosi), ceva betaina care va fi dizolvata in cateva oua batute bine, o doza mica de aroma (iarasi ma simt nevoit sa atrag atentia asupra provenientei produselor) si un atractant.

O pastura mai cosmopolita se poate obtine amestecand cu oua si CSL un mix de boilies gata preparat de o firma cu renume, obtinandu-se asfel un boilies nefiert, sub forma de pasta, care va avea atractie maxima din toate punctele de vedere, cu un plus de eficacitate totusi, deoarece elementele din compozitie nu sunt alterate prin fierbere. Nu va zgarciti la respectivul mix si orientati-va spre unul de calitate si cu traditie, daca nu doriti sa pescuiti cu un slap in carlig in loc de o momeala reala si de buna calitate. In definitiv, o punga de mix v-ar ajunge jumatate de sezon, lucru care nu implica o investitie considerabila.

Batrana mamaliga amestecata cu miez de paine este si ea o pastura, atat ca ramane la stadiul de concurent fara sanse, avand ca singura calitate posibilitatea de a proteja forfacul impotriva incurcaturilor, din punct de vedere nutritiv si mecanic pornind in cursa cu celelalte pasturi cu un handicap enorm, imposibil de recuperat vreodata.

Un ultim sfat... atunci cand inveliti momeala de pe firul de par nu uitati sa lasati neacoperit de pastura varful carligului, pentru a nu rata sansa unei trasaturi finalizate, in cazul unei reactii rapide din partea pestilor, cu o idee mai rapida decat rata de dizolvare a pasturii respective.

Asadar, domnilor, "Viva la Pasta!"


Comentarii

Adauga un comentariu
Revistalupeste nu este responsabila pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori.
Nu folositi cuvinte triviale.
Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
Nume *
Text *

Numar caractere ramase: 250
Cod de verificare *
Regenerare cod
Campurile marcate cu * sunt obligatorii
Trimite
Ultimul numar
Ultimul Numar
Numarul 74 / Octombrie 2011

Solunar
Noiembrie 2017
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Legenda
Albastru- Zi normala
Rosu- Zi buna
Verde- Sanse schimbatoare
Negru- Zi de evitat

Discutii in forum

© 2007 RVP Media. Toate drepturile rezervate    Termeni si conditii
Share
peste crap pescuit balta pescuit la crap balta iasi revista revista lu peste mulineta lanseta coperta incepatori forum lista scule trepied minciog locuri de pescuit vaslui momeli senzori carlige stiuca salau naluci musca lanseta bat undita linie tehnici de pescuit oblete babusca avat platica morunas scobar spinning cten concurs de pescuit plute carlige pescuit la somn pescuit la crap rapitori solunar vetrica vobler lingurita mamaliga scoica naluca ghidul pescarului