Home Forum RVP TV Galerie foto Galerie video
Home -> Nade si momeli -> Cum conservam nada ramasa

Concursuri de pescuit
Locuri de pescuit
Nade si momeli
Atelier
Trusa lu' peste
Coltul incepatorului
Istoria pescuitului
Diverse
  Retete pescaresti
  Povestiri
  Reportaje
  Bancuri
  Caricaturi
  Stiluri de pescuit
Specii
Linkuri utile
Revista lu peste
  Despre noi
  Redactia
  Arhiva numere
  Contact
Solunar

Meteo
Calafat, Vineri 14:20
°C
Vant: cu 0 km/h
Umiditate: %
Presiunea atm: hPa

Sambata: min:°C, max:°C
Duminica: min:°C, max:°C
Alege alt oras
Vremea pe urmatoarele zile


Cum conservam nada ramasa


Legio, 31 10 2009
Trimite linkul prin Yahoo Messenger Printeaza pagina Adauga un comentariu
De cand merg la balta, am sesizat ca pescarul de alaturi pare sa se fi nascut cu cateva automatisme bizare, cateodata capabile sa sfideze logica. De la intinderea batului la modul smecher dintr-o singura miscare , crezand se pare ca poate de data asta primele doua-trei tronsoane nu vor ramane intepenite, la gestul acela cretin de a izbi momitorul in apa de langa mal, pana cand acesta se curata de nada. Acestia probabil sunt sustinatori infocati ai teoriei evolutioniste si vor sa ne convinga ca inca pastreaza multe insusiri ale maimutei, printre care si incapacitatea de a da jos cu mana nada ramasa pe arc. Cel mai interesant moment este insa acela de la plecarea pescarilor de pe balta cand in apa aterizeaza zeci de mamaligi, sacose de nada gata preparata si cateodata saci intregi de porumb. Din comoditate sau poate chiar din inconstienta, pescarii se debaraseaza de surplusul de nada, facand astfel la nivel subliminal un fel de barter cu balta care le-a dat sau nu peste. 
 
Pentru caini
Asa cum probabil v-ati dat seama, n-am prea fost in rand cu lumea niciodata si nu prea s-au lipit de mine obiceiurile astea, chiar daca le-am intalnit din prima clipa cand am ajuns pe balta. Am considerat ca bucata de mamaliga ramasa i-ar prinde mai bine unui caine de pripas care mananca doar de doua ori pe luna ca doar atunci e solunara majora, decat unor pesti care-si pot purta singuri de grija. Mai apoi cand am constientizat ca o nada de calitate imi sporeste sansele si de multe ori imi pune cativa pesti in plus pe mal, argumentul economic m-a impiedicat sa arunc in apa resturile. Cand investesti in aditivi, stimulatori de gust, atractanti, proteine vegetale sau germeni de porumb parca te doare sufletul daca arunci nada ramasa, daca nu de dragul banilor bagati macar datorita muncii depuse pentru prepararea ei. Desigur nimeni nu este absurd, parandu-mi-se logic sa nu mai car acasa daca e mai putina ”de-o sapca”.
 
Congelarea
Stiind ca nu sunt singurul care are probleme cu timpul liber inteleg ca v-ati dat seama cu totii ca nada se va altera pana la proxima partida asa ca necesita un soi de conservare, pentru a mai putea fi folosita si data viitoare. Ce mai la indemana metoda este congelarea acesteia. E o solutie comoda, si extrem de eficace, acest procedeu permitand conservarea unei varietati enorme de nade si momeli, de la viermusi, la tocatura de rame sau dela pastura sau boiliesuri proaspete la seminte preparate. Pentru o congelare eficienta a nadelor, trebuie tinut cont de cateva principii elementare cum ar fi spre exemplu igiena. Sa nu uitam ca nadele nu sunt tocmai cele mai curate lucruri pe care punem mana si ca daca nu vrem sa riscam un proces de divort ar fi bine sa le izolam foarte bine de celelalte alimente din congelator, pentru a nu imprastia mirosuri sau alte lucruri nedorite. Pentru acest lucru se pot folosi recipiente ce se inchid ermetic sau in cel mai rau caz, mai multe pungi puse una intr-alta. 
 
Sfaturi utile
In afara de igiena, un alt lucru important in pastrarea nadelor este dramuirea eficienta a cantitatilor. Daca pot pune in congelator un bidon de 5 litri plin cu canepa fiarta, mi se pare ilogic sa pun gramada 10 litri de pastura . Mai ales in cazul nadelor preparate este esentiala proportionarea lor in parti mai mici sa zicem de 1 litru ca volum, cam aceasta fiind cantitatea cea mai usor de asezat pe rafturi astfel incat sa nu se piarda loc pretios oferind in acelasi timp si timpi de decongelare mai scurti. O idee buna ar fi etichetarea pachetelor pentru a nu se crea confuzii atunci cand scoateti de la rece mai mute pachete. Am amestecat odata o nada pe baza de capsuni cu una pe baza de canepa si parca nu stiam de ce nu prea merge pestele.. doar la mine.
 
Decongelarea
Pentru decongelarea lor se poate folosi cuptorul cu microunde, setat corespunzator. Unui litru de nada preparata fiindu-i de obicei deajuns 10 minute la microunde, cuptorul fiind setat pe programul de dezghet. Mai simplu si mai putin costisitor este dezghetul clasic la temperatura camerei, care se poate face si de acasa pana la balta cateodata, cu conditia ca pachetele de nada sa fie destul de subtiri incat sa nu dureze o vesnicie pana cand produsul sa ajunga la temperatura mediului ambiant. Tot e criza, haideti sa mai facem economii si la nada nu doar la bani, pentru ca pe langa faptul ca vom avea nada gata preparata penru o partida de cateva ore, avem tot timpul certitudinea ca nu vom ramane fara nada, astfel preparand indeajuns, fara teama ca aceasta va fi aruncata la final.

Comentarii
carcotasul
2010-05-04 (10:24)
Nu vad nici o problema in a arunca nada ramasa la pesti. Totul devine o problema cind vrem sa hranim toate javrele de pe strada cu ea. Iti garantez ca nu o va manca fiindca sunt burdusite cu mancare. Mai bine dai la pestii pe care tot tu ii prinzi.
alex
2010-05-24 (03:19)
Legio ai uitat ceva, sa nu ai patrunjel, marar sau leustean in congelator ca ai terminat cu nada, chiar si in doua trei pungi. Partea cu cainii nu sunt nici eu de acord, daca ne plac cainii vagabonti ii luam acasa, locul lor nue pe strada langa copii
lacipesca@yahoo.com
2010-12-02 (12:59)
nada freparata pt. feeder,stiti cumva cum il pastram ? pana la urmatoarea iesire?

Adauga un comentariu
Revistalupeste nu este responsabila pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori.
Nu folositi cuvinte triviale.
Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
Nume *
Text *

Numar caractere ramase: 250
Cod de verificare *
Regenerare cod
Campurile marcate cu * sunt obligatorii
Trimite
Ultimul numar
Ultimul Numar
Numarul 74 / Octombrie 2011

Solunar
Noiembrie 2017
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Legenda
Albastru- Zi normala
Rosu- Zi buna
Verde- Sanse schimbatoare
Negru- Zi de evitat

Discutii in forum

© 2007 RVP Media. Toate drepturile rezervate    Termeni si conditii
Share
peste crap pescuit balta pescuit la crap balta iasi revista revista lu peste mulineta lanseta coperta incepatori forum lista scule trepied minciog locuri de pescuit vaslui momeli senzori carlige stiuca salau naluci musca lanseta bat undita linie tehnici de pescuit oblete babusca avat platica morunas scobar spinning cten concurs de pescuit plute carlige pescuit la somn pescuit la crap rapitori solunar vetrica vobler lingurita mamaliga scoica naluca ghidul pescarului