Home Forum RVP TV Galerie foto Galerie video
Home -> Nade si momeli -> Cateva sfaturi pentru mamaliga

Concursuri de pescuit
Locuri de pescuit
Nade si momeli
Atelier
Trusa lu' peste
Coltul incepatorului
Istoria pescuitului
Diverse
  Retete pescaresti
  Povestiri
  Reportaje
  Bancuri
  Caricaturi
  Stiluri de pescuit
Specii
Linkuri utile
Revista lu peste
  Despre noi
  Redactia
  Arhiva numere
  Contact
Solunar

Meteo
Calafat, Joi 06:03
°C
Vant: cu 0 km/h
Umiditate: %
Presiunea atm: hPa

Vineri: min:°C, max:°C
Sambata: min:°C, max:°C
Alege alt oras
Vremea pe urmatoarele zile


Cateva sfaturi pentru mamaliga


Petru Diaconita, 31 12 2009
Trimite linkul prin Yahoo Messenger Printeaza pagina Adauga un comentariu

Secretul unei mamaligi reusite este faina care o folosim si temperatura la care o fierbem. Exista doua tipuri de faina: faina grisata (faina degerminata, din care este scos germenele din interior) si faina integrala (faina de la tara care se vinde in piata, obtinuta din porumb macinat cu totul, nu are bobul de porumb degerminat). Numitorul comun al fainei, indiferent de tipul ei, este amidonul.

Din faina degerminata
In cazul fainei degerminate, amidonul isi ia apa treptat pe masura ce adaugam faina, amestecand continuu. Atentie! Trebuie sa lasam timp suficient ca amidonul sa-si traga apa pentru a putea realiza un gel (ca sa lege mamaliga la final). Nu este bine sa se adauge multa apa dintr-o data, deoarece ramane amidon care nu s-a combinat cu apa si mamaliga ramane vartoasa (cand se raceste este sfaramicioasa). Timpul optim pentru ca o mamaliga din faina degerminata sa iasa bine este intre 30 si 45 de minute.

Din faina de porumb obtinuta din bob intreg
In apa se adauga o lingura de faina de porumb, iar cand apa da in clocot se adauga faina in cantitate mare pana cand aceasta atinge fundul ceaunului iar la suprafata se formeaza un con de faina. (atentie! fundul ceaunului trebuie sa fie rotund). Se fierbe la foc potrivit pana se ingroasa toata apa din jurul conului de faina (se formeaza cir) si apa patrunde in interiorul acestuia. Astfel, amidonul isi ia toata apa necesara. Dupa aproximativ 20 de minute de la adaugarea fainei, cu ajutorul facaletului, "se taie" mamaliga pentru a faramita conul de mamaliga. Se mai lasa sa fiarba cam 10 minute, dupa care se amesteca.
Mare atentie: in acest caz adaugarea de faina ulterior este interzisa! Iese mamaliga cruda. Mamaliga bine fiarta, cu miros de ceaun ars, este in topul preferintelor crapilor!

Pentru carlig
Pentru ca mamaliga sa stea foarte bine in carlig, exista tehnica de fierbere dubla. Aceasta consta in punerea cuburilor intr-un tifon, care se scufunda in apa clocotita timp de 5-10 minute. In felul acesta, amidonul netransformat se modifica integral, ceea ce duce la o legare mai buna a cubului de mamaliga. Este bine de retinut ca amidonul din faina (care este nedigerabil) se transforma in forma digerabila in cubul de mamaliga. De aceea, o mamaliga fiarta in trei sferturi de ora este mai buna decat una fiarta in 15 minute, deoarece amidonul are timp sa se transforme. La fel si cantitatea de apa! Daca apa nu este suficienta, amidonul ramane netransformat in forma nedigerabila si mamaliga devine sfaramicioasa in carlig si nu are aroma.

Reperarea mamaligii de catre pesti
Poate v-ati intrebat cum repereaza pestele aroma de mamaliga in apa. Lucrurile stau cam asa: amidonul transformat in forma digerabila este solubil in apa. Acest lucru creeaza "unda de miros" pentru peste.


Comentarii
filica
2010-03-30 (18:26)
sunteti primii care dati sfaturi mamaligii----sper sa va asculte--titlul rubricii e de caragiale!!!!!!!!!imi pare rau ca scriu asta--da nu ma pot abtine!!
\scf\
2012-10-09 (09:02)
sunteti pe penibili

Adauga un comentariu
Revistalupeste nu este responsabila pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori.
Nu folositi cuvinte triviale.
Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
Nume *
Text *

Numar caractere ramase: 250
Cod de verificare *
Regenerare cod
Campurile marcate cu * sunt obligatorii
Trimite
Ultimul numar
Ultimul Numar
Numarul 74 / Octombrie 2011

Solunar
August 2014
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Legenda
Albastru- Zi normala
Rosu- Zi buna
Verde- Sanse schimbatoare
Negru- Zi de evitat

Discutii in forum

© 2007 RVP Media. Toate drepturile rezervate    Termeni si conditii
Share
peste crap pescuit balta pescuit la crap balta iasi revista revista lu peste mulineta lanseta coperta incepatori forum lista scule trepied minciog locuri de pescuit vaslui momeli senzori carlige stiuca salau naluci musca lanseta bat undita linie tehnici de pescuit oblete babusca avat platica morunas scobar spinning cten concurs de pescuit plute carlige pescuit la somn pescuit la crap rapitori solunar vetrica vobler lingurita mamaliga scoica naluca ghidul pescarului