Home Forum RVP TV Galerie foto Galerie video
Home -> Nade si momeli -> Back to basics - Srot!

Concursuri de pescuit
Locuri de pescuit
Nade si momeli
Atelier
Trusa lu' peste
Coltul incepatorului
Istoria pescuitului
Diverse
  Retete pescaresti
  Povestiri
  Reportaje
  Bancuri
  Caricaturi
  Stiluri de pescuit
Specii
Linkuri utile
Revista lu peste
  Despre noi
  Redactia
  Arhiva numere
  Contact
Solunar

Meteo
Calafat, Vineri 14:21
°C
Vant: cu 0 km/h
Umiditate: %
Presiunea atm: hPa

Sambata: min:°C, max:°C
Duminica: min:°C, max:°C
Alege alt oras
Vremea pe urmatoarele zile


Back to basics - Srot!


Legio, 31 08 2007
Trimite linkul prin Yahoo Messenger Printeaza pagina Adauga un comentariu

Cub srot
Dupa ce ne-am intrecut in boiliesuri supercomplexe si ne-am duelat in lansete facute cu tehnologie aerospatiala, ne-am trezit ca ne ia ceva pe sus si ne tranteste cu fundul de pamant in asa hal incat aproape ca ne-a resetat microcipurile – “Scoala Veche” revine in forta! Am asistat recent la cateva recitaluri oferite de niste pescari priceputi, care dupa ce au gasit pestele i-au oferit o momeala pe care acestia o adorau de-a dreptul, insa pe care multi o ignora din snobism. Asa cum poate deja v-ati dat seama, este vorba despre turta de srot! Alaturi de cubuletul de mamaliga si de boaba de porumb in lapte, aceasta momeala fantastica a facut cariera inca de pe vremea in care Germina si Delfinul Zece reprezentau varful tehnologiei. Asemeni lor, nici capacitatea turtei de a prinde peste nu se dezminte nici astazi.
 
Cum lucreaza turta de srot
Fiind o momeala de origine vegetala, foarte bogata in nutrienti si cu o solubilitate destul de buna, ce denota o atractie rapida, poate suporta oricand o paralela - fortata ce-i drept - cu nadele solubile atat de in voga la ora actuala. Asemeni lor, lucreaza gradual, eliberand treptat in apa semnale chimice pe care creierasul tuturor chiprinidelor le asociaza cu papica.
Datorita uleiurilor continute de semintele de floarea soarelui din care rezulta, turta de srot reuseste sa genereze o reactie de hranire aproape la fel de puternica precum vestita canepa, preparata prin prajire. Se stie ca semintele prajite castiga enorm la capitolul atractie instantanee, insa isi pierd mare parte din proprietatile nutritive.
Veti fi probabil tentati sa spuneti ca asta nu e bine… dimpotriva! Este perfect! Avand in vedere ca intr-o partida de pescuit se pot folosi pana la zece turte de srot, care mai mult sau mai putin inseamna cam douazeci de kilograme de nada, imaginati-va ce impact dezastruos ar avea acestea daca si-ar fi pastrat intacte proprietatile nutritive. Pestii si-ar fi umplut matele cu samanta pe care ar fi digerat-o inceeeeet, iar noi am fi sfarsit prin a da vina pe monturi sau pe paznicul care a umblat la apa.
 
Monturi pentru srot
Ca tot veni vorba de monturi; am gasit prin magazine tot felul de inventii, care mai de care mai complexe si mai elaborate, unele cu patru, altele chiar cu opt carlige priponite de o placuta de plumb. Or fi functionand minunile astea, insa eu unul nu prea le suport. Simpla idee ca au mai mult de doua carlige deja imi trezeste semne de intrebare.
N-am s-o fac acum pe-a lupul moralist, pozand in cel mai mare aparator al pestilor. In acelasi timp, nu e obligat nimeni sa gandeasca la fel ca mine, insa n-as dori nimanui sa scape nici macar jumatate din pestii pe care i-am pierdut eu in drill datorita celui de-al doilea carlig in montura.
Pe langa latura eficacitatii carligului unic mai este desigur si sportivitatea de care ar trebui sa dam cu totii dovada, lasand o sansa si pestelui. Nu prea vad care mai e placerea pescuitului atunci cand in minciog avem un peste cu botul cusut de un pumn de ace…
 
Fiecare e liber sa foloseasca ce montura doreste, alegand-o pe cea care crede ca i se potriveste, insa as dori sa va prezint si varianta pe care am folosit-o eu ultima data, dupa ce am fost de-a dreptul umilit de un pescar care dadea la cub de turta.
 
Pornind de la placuta pe care se prinde cubul cu ajutorul unui elastic sau, de ce nu, al unei bucle de fir, am incercat o varianta simplificata. Am taiat cele patru carlige cu care era echipata atunci cand am luat-o de la respectivul pescar si le-am inlocuit cu un forfac din monofilament rigid. Mi s-a parut ca o montura stiff e cea mai nimerita in a agata de nas niste crapi preocupati sa molfaie din srotul care se topeste alaturi.
Momeala cea mai potrivita in acest caz a fost nu un boilies, asa cum multi ar fi tentati sa creada, ci clasica boaba de porumb. Semnalul ei chimic, forma, culoarea si textura ei arhicunoscuta si vesnic asociata cu papica a facut din boabe o tinta sigura pentru atacurile crapilor frustrati.
Desigur, montajul in “D” cu tehnopufi e de la sine inteles in acest context, legatura dintre placuta si forfac facandu-se simplu cu ajutorul unui vartej cu agrafa rapida. Acum sa nu credeti ca am prins un sac de peste folosind metoda aceasta, insa mi-a adus in doua ore mai multe trasaturi decat am avut in jumatate de zi, lucru care m-a facut sa categorisesc aceasta abordare ca fiind una potrivita pentru partidele blit sau in cele desfasurate pe raurile mari, in care nu este timp de mofturi, alinturi si filosofii.
Trebuie sa recunosc insa ca m-am simtit destul de bine prinzand cativa ciortanei cu turta de srot, lucru ce mi-a adus aminte de perioada in care imi veneram unica lanseta, si in care varga telescopica din fibra ruseasca, de culoare galbena, mi se parea de neinlocuit.
 
Tipuri de turta
Si acum, dupa ce am suspinat usor cu gandul la frumusetea anilor de ucenicie in ale pescuitului, haideti sa despicam putin firul in patru in ceea ce priveste turta aceasta.
Din investigatiile pe care le-am facut in ultimele luni, a reiesit ca turta asta de srot e de mai multe feluri, avand o sumedenie de forme si modalitati de prezentare, ca sa nu mai vorbim de grade de calitate…
Prima turta peste care am dat a fost cea prezentata sub forma unor cilindri vidati. Are un aspect comercial deosebit, patronii de magazine o adora datorita prezentarii destul de elegante, pescarii o cumpara pentru ca e comoda, insa in practica se pare ca pestii nu prea sunt de aceeasi parere, fiind destul de reticenti la respectivul produs, datorita densitatii exagerate pe care o are. Fiind un produs rezultat in urma presarii srotului macinat, cu ajutorul unor forte extraordinar de mari, respectivul cilindru dezvolta niste timpi de topire mult prea lungi pentru a putea fi cu adevarat eficace.
Prinde peste, insa nu pe cat de bine ar putea.
A doua categorie de turta este cea prezentata sub forma unor carnaciori. Fiind un produs obtinut prin presarea la rece a semintelor, este mai degraba bun pentru furajare decat pentru pescuit. In lipsa de altceva insa, poate fi folosit cu succes in amestecurile de nada si, de ce nu, in nadirea efectuata la pluta. Nu este insa sub nicio forma adaptabil pescuitului pe substrat cu montura descrisa mai sus.
Ultima si cea mai des intalnita forma sub care se gaseste turta de srot este aceea a unor discuri obtinute prin presarea semintelor la presa de ulei.
Lucrurile nu se opresc insa aici, presarea aceasta efectuandu-se la cald sau la rece. Turtele obtinute la rece se deosebesc de cele obtinute prin presarea la cald prin aspect, textura si miros, fiind mult mai sfarmicioase, neavand un miros prea puternic si, in acelasi timp, fiind de o culoare apropiata de gri, de fapt cea a miezului crud, ce se intrevede printre cojile de seminte prezente la exterior.
Pe de alta parte, turtele obtinute prin presarea la cald sunt rezultatul unui proces tehnologic mult mai complex, ce include operatii de prajire, macinarea grosiera a semintelor, o sitare, pentru a indeparta excesul de coaja, dupa care acel “material”, asa cum este denumit de cei ce-l prelucreaza, este pus la presat intr-un teasc gigantic, de asemenea incalzit la temperaturi variabile, in functie de stadiul de maturare al semintelor, de umiditatea din mediu etc.
Culmea e ca toate aceste operatii sunt efectuate pentru a extrage uleiul din seminte, la o calitate cat mai buna, turta fiind cumva un produs rezidual, comercializat mai ales ca furaj pentru animale. Fiind insa deosebit de cautat de catre pescari, de cele mai multe ori acesta se vinde la preturi asemanatoare cu cel al uleiului rezultat. Si ca lucrurile sa nu ramana indeajuns de complicate, mai adaugati ca de cele mai multe ori, produse de calitate indoielnica se vand pe preturi destul de piperate.
 
Basarabia, pamant romanesc
Intamplarea a facut sa redescopar Basarabia si datorita altor motive decat pentru vinul baut direct din borcanul de trei litri, pentru muraturile si “campoturile” lor vestite, sau pentru fetiscanele imbujorate, constatand ca acolo, presarea semintelor de floarea soarelui are o traditie indelungata, mestesugul acesta transmitandu-se din generatie in generatie, produsele obtinute fiind de o calitate extraordinara. Adaugand transportul, spaga de la vama si pierderile datorate manipularii, s-a ajuns cam la acelasi pret ca si produsele autohtone, calitatea fiind insa de necomparat.
Cuburile rezultate din aceasta turta sunt cunoscute in limbajul “de specialitate” ca fiind “ciocolate”, probabil datorita mirosului deosebit de puternic, asemanator cu cel emanat de halva. Atentie insa!
Turtele rezultate prin presarea la cald pot avea timpi de topire destul de lungi. Lucrul aceste poate fi un avantaj pentru ca tine oarecum la distanta pestii mici, dezavantajul major fiind ca atractia pe care o manifesta este mult diminuata. Acest fenomen este dus la extrem atunci cand turta este mai veche de cateva luni, timp in care ea se usuca si isi pierde uleiurile volatile ce o fac atat de dorita de pesti.
O turta proaspata are un aspect uleios, un miros deosebit de atragator, care nu o data poate sa te faca sa salivezi de-a dreptul, si chiar daca are o densitate mult mai mare fata de turta presata la rece, are timpi de dizolvare excelenti tocmai datorita prospetimii.
 
 
Asa ca odata-n plus ar trebui sa invatam de la crapi si sa ne bazam pe nasuc atunci cand vine vorba de alegerea turtei castigatoare.

Comentarii

Adauga un comentariu
Revistalupeste nu este responsabila pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori.
Nu folositi cuvinte triviale.
Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
Nume *
Text *

Numar caractere ramase: 250
Cod de verificare *
Regenerare cod
Campurile marcate cu * sunt obligatorii
Trimite
Ultimul numar
Ultimul Numar
Numarul 74 / Octombrie 2011

Solunar
Noiembrie 2017
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Legenda
Albastru- Zi normala
Rosu- Zi buna
Verde- Sanse schimbatoare
Negru- Zi de evitat

Discutii in forum

© 2007 RVP Media. Toate drepturile rezervate    Termeni si conditii
Share
peste crap pescuit balta pescuit la crap balta iasi revista revista lu peste mulineta lanseta coperta incepatori forum lista scule trepied minciog locuri de pescuit vaslui momeli senzori carlige stiuca salau naluci musca lanseta bat undita linie tehnici de pescuit oblete babusca avat platica morunas scobar spinning cten concurs de pescuit plute carlige pescuit la somn pescuit la crap rapitori solunar vetrica vobler lingurita mamaliga scoica naluca ghidul pescarului