Home Forum RVP TV Galerie foto Galerie video
Home -> Nade si momeli -> Arta culinara cu seminte (II)

Concursuri de pescuit
Locuri de pescuit
Nade si momeli
Atelier
Trusa lu' peste
Coltul incepatorului
Istoria pescuitului
Diverse
  Retete pescaresti
  Povestiri
  Reportaje
  Bancuri
  Caricaturi
  Stiluri de pescuit
Specii
Linkuri utile
Revista lu peste
  Despre noi
  Redactia
  Arhiva numere
  Contact
Solunar

Meteo
Calafat, Vineri 14:18
°C
Vant: cu 0 km/h
Umiditate: %
Presiunea atm: hPa

Sambata: min:°C, max:°C
Duminica: min:°C, max:°C
Alege alt oras
Vremea pe urmatoarele zile


Arta culinara cu seminte (II)


Adi Cojocea, 30 11 2008
Trimite linkul prin Yahoo Messenger Printeaza pagina Adauga un comentariu

Sa ne intelegem. Pescuitul cu particule, seminte sau cum vreti sa-i spuneti nu se face dupa ureche. Cunoasterea calitatilor semintei face parte din pescuitul crapului, daca vrem ca acesta sa fie atras intradevar de nada si nada in sine sa ii faca bine pentru a crea acel efect de hranire agresiva.
Nu stiu daca e un exemplu destul de bun, dar am vazut oamenii care rontaie seminte de floarea soarelui si nu se pot lasa pana nu termina toata punga. Iar daca te duci sa-i ceri, se uita urat la tine.
Cam acelasi efect poate sa aiba un amestec bine facut de seminte si asupra crapului, plus ca intervine si acea concurenta pentru hrana.
Asta e ceea ce face pestele mai putin atent la ceea ce se intampla in jur si atunci este cel mai usor de prins.


Garnitura si friptura 
Bine, dar cum punem acele seminte pe firul de par? Pai nu se poate pune canepa, de exemplu, pe firul de par. Am vazut cateva mostre de canepa artificiala care se poate pune pe firul de par, dar sincer nu ma incanta ideea. Mai sunt ceva lipiciuri speciale pentru pelete, viermi sau seminte de mici dimensiuni. Nu le-am incercat, dar cine stie in viitorul apropiat ce se poate intampla.
Modalitati sunt dar… nu stiu care sunt rezultatele. Si, oricum, ideea nu este ca sa punem acele seminte pe firul de par. Nu, pentru firul de par sunt altele speciale.
Porumbul este cel mai cunoscut. Dar este cu atat mai eficient cu cat este mai putin. Cum adica? Asa cum va spun. Pe un pat de seminte multe si mici, cum sunt cele de canepa, se poate pescui cu porumb, dar efectul este mult sporit daca procentul de porumb este mult mai mic.
Sa ma intorc la exemplul cu semintele. Ce faceti daca aveti o punga cu seminte de floarea soarelui in mana? Prima data veti cauta semintele cele mai mari. Asta e! Semintele cele mai mari din punga va atrag involuntar privirea, si chiar daca era ranceda si avea un gust oribil, tot pe cea mai mare o veti cauta.
Acelasi lucru se intampla si pe patul de nada.
Semintele mici si negre de canepa, preparate cum trebuie, emana un miros puternic si, totodata, un semnal de hrana. Dar sunt exagerat de multe si efortul este mare. Si atunci alternativa sunt acele cateva seminte de porumb dulci si parfumate care il atrag ca un magnet. Dar, printre boabele de porumb, intotdeauna se gaseste si un carlig.
Se poate pescui si cu fasole sau cu boabe de soia fermentate. Importanta este cantitatea de seminte de canepa, sa fie cel putin dubla fata de semintele mai mari. Eu merg uneori la mai mult si, la un kilogram de canepa, adaug doar o conserva de porumb boabe sau o mana de seminte de fasole. Problema este sa nu hranim inutil toti pestii din balta ci sa incercam sa ii prindem.

Nautul letal
Cu mult succes am folosit de multe ori nautul. Dupa parerea mea este o momeala excelenta. Este folosit intensiv de pescarii englezi ca momeala alternativa. Are un mod de preparare destul de simplu si pe rig nu are egal. Se poate foarte usor aromatiza si colora. De aceea si posibilitatile sunt nenumarate.
Cel mai bine ma inteleg cu aromele de fructe, in special de capsuna. Ananasul mi-a dat satisfactii pe ape foarte reci iar pruna vara, pe canicula.
Pe baltile pescuite intensiv cu boilies este una dintre momelile care mai face fata daca i se adauga “sfanta treime”. Adica un atractant - CSL-ul da rezultate fantastice - un indulcitor si o aroma. Cele mai bune rezultate le-am avut totusi cu el in stare naturala, adaugand doar putin zahar.
Modul de preparare este urmatorul: se pun boabele de naut intr-o tava pe un singur rand si se adauga apa. Nu de la robinet! Apa poate fi colorata, aditivata sau aromata dupa bunul plac.
Eu adaug doar zahar. Se tine tava intr-un loc caldut pana la 12 ore, dupa care se arunca intr-o oala cu apa clocotita si se fierbe la foc mic aproximativ 15 min. Il scoateti si il puneti intr-un borcan inchis ermetic. Se poate pastra mult timp la temperatura camerei.
Atentie la dozaj! Satura foarte repede, asa ca un borcan cu capac de 800 grame ajunge foarte bine pentru o partida de pescuit de 24 h. Cand il adaugati in nada, spargeti cateva boabe si puneti cateva intregi. Va fi suficient pentru ca pestele sa le caute cu nerabdare si pe celelalte.

Pescuiti bine!


Comentarii

Adauga un comentariu
Revistalupeste nu este responsabila pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori.
Nu folositi cuvinte triviale.
Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
Nume *
Text *

Numar caractere ramase: 250
Cod de verificare *
Regenerare cod
Campurile marcate cu * sunt obligatorii
Trimite
Ultimul numar
Ultimul Numar
Numarul 74 / Octombrie 2011

Solunar
Noiembrie 2017
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Legenda
Albastru- Zi normala
Rosu- Zi buna
Verde- Sanse schimbatoare
Negru- Zi de evitat

Discutii in forum

© 2007 RVP Media. Toate drepturile rezervate    Termeni si conditii
Share
peste crap pescuit balta pescuit la crap balta iasi revista revista lu peste mulineta lanseta coperta incepatori forum lista scule trepied minciog locuri de pescuit vaslui momeli senzori carlige stiuca salau naluci musca lanseta bat undita linie tehnici de pescuit oblete babusca avat platica morunas scobar spinning cten concurs de pescuit plute carlige pescuit la somn pescuit la crap rapitori solunar vetrica vobler lingurita mamaliga scoica naluca ghidul pescarului