Home Forum RVP TV Galerie foto Galerie video
Home -> Istoria pescuitului -> Boilesurile, marea revolutie

Concursuri de pescuit
Locuri de pescuit
Nade si momeli
Atelier
Trusa lu' peste
Coltul incepatorului
Istoria pescuitului
Diverse
  Retete pescaresti
  Povestiri
  Reportaje
  Bancuri
  Caricaturi
  Stiluri de pescuit
Specii
Linkuri utile
Revista lu peste
  Despre noi
  Redactia
  Arhiva numere
  Contact
Solunar

Meteo
Calafat, Miercuri 17:50
°C
Vant: cu 0 km/h
Umiditate: %
Presiunea atm: hPa

Joi: min:°C, max:°C
Vineri: min:°C, max:°C
Alege alt oras
Vremea pe urmatoarele zile


Boilesurile, marea revolutie


Ciprian Galic , 30 11 2008
Trimite linkul prin Yahoo Messenger Printeaza pagina Adauga un comentariu

Totul a inceput in Anglia, la in anii ’70, cand pescarii de crap nu foloseau altceva decat coaja de paine, paste speciale, bucati de salam sau sunca presata, mancare pentru pisici sau momeli naturale – viermi si rame. Fred Wilton si grupul sau de prieteni (normal, si ei pescari), au inteles pentru prima oara necesitatea unei nade cu o valoare nutritiva mai mare, care sa acopere toata plaja cerintelor de hranire a crapului. Folosind, pe mai multe lacuri din comitatul Kent, nade de fabricatie si - mai ales - de conceptie proprie, rezultatele au fost net superioare si au fost prezentate public intr-un numar din 1972 al revistei The Carp.
La inceput, acestea s-au numit Haig Protein baits, nade cu un continut ridicat de proteine, dar cum erau insa fabricate prin fierbere, s-a gasit ca e mai simplu sa le spuna boiled baits, nade fierte, apoi si mai simplu – boilies.
Faza cea mai importanta a acestei inventii este ca, la baza ei, s-a aflat o munca de cunoastere stiintifica, formulata in termeni stiintifici si avea ca scop producerea nadei absolute. Crapul, sustinea Wilton, nu este ca un copil care in primii ani de viata are parintii langa el care sa-i spuna ”aia e bun, aia nu-i bun”. El, crapul, recunoaste instinctiv valoarea nutritiva a nadei si pe aceea o va consuma ori de cate ori i se va ivi ocazia.

Primele boilesuri
Caseina, o pudra derivata din lapte, a fost principalul element din compunerea bilelor. |n compozitie mai intrau proteine vegetale, calciu, oua si chiar un supliment in nutritia cailor pe care Wilton l-a adaugat pentru a imbogati bilele cu vitamine si minerale. Tot Wilton a avut meritul de a introduce in reteta boilesurilor atractantii. Acele uleiuri vegetale cu un miros puternic, pe care crapii sa-l recunoasca foarte usor si sa-l asocieze cu sursa de hrana.
La inceput, aceste ingrediente erau greu de gasit si atunci cand le gaseai erau, de cele mai multe ori, prea scumpe. Pescarii trebuiau sa si le fabrice singuri acasa, in magazine, aceste bile nefiind inca pe rafturi. La scurt timp insa, ingredientele (si chiar bilele) folosite de Fred Wilton au fost achizitionate de catre magazinele cu specific, la preturi rezonabile, pescarii bucurandu-se de o oferta larga de produse.

Monturi
La inceput, boilesurile erau puse direct pe carlig, montura cu fir de par folosita astazi fiind o inovatie de la sfarsitul anilor 1970 (Kevin Maddocks si Len Middleton fiind autorii), montura ce a devenit populara numai dupa aparitia cartii lui Kevin, Carp Fever.
Pana in acel moment, carligul era ingropat complet in bila. Desigur, boilesurile erau mai moi ca cele de azi, fapt ce permitea acest lucru. Neajunsul era determinat de structura compozitiei sau vechimea bilei. De multe ori, la lansare, bilele se spargeau, spre oftica pescarilor. Introducerea liantilor nutritionali sau a celor atractanti, a facut ca bilele sa fie ceva mai ”dure”, iar montura ”fir de par” devenind cea mai prinzatoare pana in zilele noastre.

Imbunatatiri

Pentru pescarii care preferau pescuitul la suprafata, Wilton a inventat boilesul ”up”, folosind aceleasi ingrediente dar, duband cantitatea de oua spre a mari flotabilitatea bilei. Pasta nu era fiarta, ci coapta in forme de metal.
Boilesurile solubile sunt si ele un rezultat al unor indelungate cercetari privind atragerea cat mai rapida a crapului, acestea formand, inca de la aruncarea lor in apa, acei ”norisori” atractivi (de fund sau de suprafata) pentru crapi. Acestea nu se mai fierb, ci se usuca, iar oul ca ingredient nu mai este indicat. Semintele ... nelipsite!
Un moment de cotitura in perfectionarea boilesurilor a fost introducerea aminoacizilor in compozitie, acestia provocand un reflex involuntar in hranirea crapului. Acest ingredient, impreuna cu uleiurile pentru un rapid tranzit intestinal, a facut ca pescuitul de competitie (cu durata de mai mult de 24 de ore), sa fie dus la perfectiune in zilele noastre.

Performante
Nada din carlig era, de obicei, singura aruncata in apa, putini fiind pescarii care mai aruncau si alte bile (sau spartura de bile) in jurul monturii. A fost meritul lui Rod Hutchinson sa demonstreze ca o nadire intensa sta la temelia unui pescuit de succes. |n zilele noastre, o nadire grea si intensa cu bile (si derivate), sta la baza unui pescuit de performanta, iar acest lucru nu mai constituie niciun secret, chiar si pentru pescarii incepatori.
Saculetii si pungile solubile, cupele, rachetele si ”cobrele” de nadire au facut ca nadirea intensa sa se faca la distante foarte mari, rezultatele bune din competitiile de varf nefiind posibile fara aceste accesorii nelipsite din trusa craparilor.
Si cum in orice competitie trebuie sa aplici si o tactica specifica lacului, duratei, temperaturii, standului etc., boilesul este nada perfecta pentru crap, acea bila magica in care un pescar poate amesteca pana si experienta sa.


Comentarii
Roland Popcev
2010-01-07 (06:07)
Bun articol! bravo!
ciprian
2010-01-07 (12:56)
multumesc
ciprian
2010-01-31 (06:11)
De fapt articolul ii apartine lui Vlad Pavlovici si a fost publicat in Aventuri la Pescuit acum cativa ani in urma. Tot cu aceasta ocazie ii cer inca odata scuze lui Vlad. Sper sa ma pot revansa cat mai curand.

Adauga un comentariu
Revistalupeste nu este responsabila pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori.
Nu folositi cuvinte triviale.
Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
Nume *
Text *

Numar caractere ramase: 250
Cod de verificare *
Regenerare cod
Campurile marcate cu * sunt obligatorii
Trimite
Ultimul numar
Ultimul Numar
Numarul 74 / Octombrie 2011

Solunar
Noiembrie 2017
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Legenda
Albastru- Zi normala
Rosu- Zi buna
Verde- Sanse schimbatoare
Negru- Zi de evitat

Discutii in forum

© 2007 RVP Media. Toate drepturile rezervate    Termeni si conditii
Share
peste crap pescuit balta pescuit la crap balta iasi revista revista lu peste mulineta lanseta coperta incepatori forum lista scule trepied minciog locuri de pescuit vaslui momeli senzori carlige stiuca salau naluci musca lanseta bat undita linie tehnici de pescuit oblete babusca avat platica morunas scobar spinning cten concurs de pescuit plute carlige pescuit la somn pescuit la crap rapitori solunar vetrica vobler lingurita mamaliga scoica naluca ghidul pescarului