Home Forum RVP TV Galerie foto Galerie video
Home -> Reportaje -> O masa in Delta

Concursuri de pescuit
Locuri de pescuit
Nade si momeli
Atelier
Trusa lu' peste
Coltul incepatorului
Istoria pescuitului
Diverse
  Retete pescaresti
  Povestiri
  Reportaje
  Bancuri
  Caricaturi
  Stiluri de pescuit
Specii
Linkuri utile
Revista lu peste
  Despre noi
  Redactia
  Arhiva numere
  Contact
Solunar

Meteo
Calafat, Marti 13:59
°C
Vant: cu 0 km/h
Umiditate: %
Presiunea atm: hPa

Miercuri: min:°C, max:°C
Joi: min:°C, max:°C
Alege alt oras
Vremea pe urmatoarele zile


O masa in Delta


Gheorghe Moldoveanu , 19 07 2010
Trimite linkul prin Yahoo Messenger Printeaza pagina Adauga un comentariu

Sa mergi in Delta Dunarii, la pescuit sau ca turist, si sa nu te infrupti din bunatatile oferite de acest adevarat rai, este de neconceput. Mai degraba vizitezi Louvre cu ochii legati, decat sa pleci din Delta fara sa degusti bunatatea de pesti de acolo. Buna si ciorba pescareasca facuta de catre localnici. E drept ca aia e o zeama de peste, cu o saracie de legume, dar aroma si gustul sunt minunate cum minunat este si rasolul scos din zeama mancat cu usturoi sau cu ardei iute. Am spus "buna si..." intentionat, deoarece eu cand vorbesc despre pestele din Delta, ma refer la mancaruri elaborate, care te fac sa simti toate nuantele gustului, subliniate cum se cuvine.

 

Pregatirile

Ma gaseam in mijlocul Deltei, in cabana unor prieteni, impreuna cu un amic. Proprietarii erau dusi cu "treburi", la un concurs de pescuit la rapitori. Barca era cu ei, asa ca, dupa ce am pescuit putin prin "ograda" din jurul cabanei, ne-am asezat la o cafea pe terasa, privind vapoarele care treceau pe Dunare. Pe la ora 11, a venit proprietarul in fuga sa ia un sandwich, profitand de pauza dintre manse. Ne-a spus ca vor veni cu alti invitati, dupa concurs, la o cafea. La intrebarea mea "nu vrei sa fac ceva de mancare?" omul a raspuns afirmativ si chiar bucuros de oferta. A plecat, iar eu m-am apucat sa strang "materialele". Am golit congelatorul, insirand totul pe caprarii, dupa care m-am apucat de munca, cu ajutorul amicului, ce facea munca necalificata. In oala de 10 l, am pus la fiert legume si zarzavaturi. Am pregatit capete si cozi de crap, somn si bucati de stiuca. Adusesem cu mine rosii, ardei, morcovi, patrunjei, telina, cartofi, ceapa, usturoi si un bidon de 5 l cu bors de tarate. 15 kilograme de stiuca! Atat a tocat amicul, de umbla ametit dupa aceea. Oua, usturoi, maioneza, peste, tocatura... zburau pe masa chicinetei, de parca eram si eu la concurs. Faceam totul acompaniat de ciocanitul unui prieten de-al proprietarilor, care batea sindrila pe cabana. 4 ore a durat mansa a doua, 4 ore a durat si la mine mansa de gatit! Cand m-am apucat de prajit, bietul om de pe acoperis nu a mai rezistat, si s-a apucat de du-te vino intre bucatarie si locul sau de munca. Intre doua sindrile, infunda in gura cate o bunatate. Am asezat masa, am umplut-o cu tavi, platouri, boluri si o imensa mamaliga aurie. Abia am terminat de taiat painea si in cabana au navalit 6 nemancati, veseli si intepandu-se intre ei cu sarje prietenesti. La cei 6 s-au adaugat "sindrilistul" si amicul meu.

 

Reactiile

Cand au dat ochii cu ce era pe masa, brusc s-a facut o liniste de catedrala. Abia dupa vreun minut si-au recapatat vocile. "Cand ai facut asa ceva?... Cum ai facut?... Cum le-ai aranjat?... Putem sa mancam din ele, sau sunt numai expozitie?...". Eram in al 7-lea cer, laudat in toate felurile. Orgoliul meu de bun bucatar era satisfacut! "Marinimos", am facut un gest larg, spunand: "Mancati ca pentru voi le-am facut!". Este o vorba veche romaneasca: "Se bateau ca tatarii la gura!". Ei bine, cred ca vorba a fost depasita. Daca ar fi fost recuperati de pe vreo insula pustie, nu s-ar fi repezit pe bucate in halul ala! Rare au fost vorbele schimbate de comeseni timp de 10 minute. De vorbit, vorbeam mai mult eu, deoarece ma "hraneam" cu privelistea oferita de niste oameni care stiau sa aprecieze minunatiile facute de mine. Abia dupa au inceput sa sporavaiasca, dar fara sa scada tempoul. Masa s-a incheiat noaptea, tarziu, cu tuica batrana, cafele si vin fiert. Pe masa a ramas cat sa hranesti o vrabiuta satula! Lasand la o parte laudele primite, multi ani la rand, cand ne intalneam masa din Delta era subiectul predilect. Am considerat ca fiind utila aceasta povestire, pentru cei care ajung pe taramul minunat al apelor minunatei Delte. Poate vor incerca sa faca si ei "O masa in Delta".

 

MENIUL DELTEI

Cine citeste pana acum, trage concluzia: "Asta se lauda! Are cu ce?". Pai eu zic ca am! Am sa enumar felurile de mancare asternute pe masa si am sa las la analiza cititorilor.

 

Aperitive:

Icre de crap infrumusetate, cu doua linguri de icre de stiuca aurii.

Fileuri de stiuca cu maioneza cu lamaie.

Chiftelute de stiuca prajite.

Chiftelute de stiuca cu maioneza, asternute pe 3 platouri uriase: cu maioneza cu lamaie, cu maioneza cu usturoi si cu maioneza cu tarhon.

 

Felul 1

Bors de peste cu mamaliga si ardei iuti.

 

Felul 2

Fileuri de stiuca rasol, fileuri de stiuca tavalite in malai si prajite, "pesti" din stiuca tavaliti in pesmet si prajiti, (pestisorii erau modelati din carnea tocata si au fost atacati in mod repetat de catre "sindrilarul" de pe casa care facea du-te, vino!), cu garnitura de cartofi taranesti, cu multa ceapa prajita, si pudrati cu piper.

 

Stiuca umpluta nu stiu unde sa o incadrez; aperitiv?...fel principal??? Chiar nu stiu, din moment ce a fost devorata printre celelalte feluri de mancare!

 


Comentarii

Adauga un comentariu
Revistalupeste nu este responsabila pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori.
Nu folositi cuvinte triviale.
Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
Nume *
Text *

Numar caractere ramase: 250
Cod de verificare *
Regenerare cod
Campurile marcate cu * sunt obligatorii
Trimite
Ultimul numar
Ultimul Numar
Numarul 74 / Octombrie 2011

Solunar
Decembrie 2017
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Legenda
Albastru- Zi normala
Rosu- Zi buna
Verde- Sanse schimbatoare
Negru- Zi de evitat

Discutii in forum

© 2007 RVP Media. Toate drepturile rezervate    Termeni si conditii
Share
peste crap pescuit balta pescuit la crap balta iasi revista revista lu peste mulineta lanseta coperta incepatori forum lista scule trepied minciog locuri de pescuit vaslui momeli senzori carlige stiuca salau naluci musca lanseta bat undita linie tehnici de pescuit oblete babusca avat platica morunas scobar spinning cten concurs de pescuit plute carlige pescuit la somn pescuit la crap rapitori solunar vetrica vobler lingurita mamaliga scoica naluca ghidul pescarului